İktisat Mezunları Ne İş Yapar, Ne Kadar Maaş Alır?

İktisat Mezunları Ne İş Yapar, Ne Kadar Maaş Alır?

Bir genelleme yapacak olursak, lise öğreniminde eşit ağırlık (EA) okumayı tercih eden öğrenciler, üniversite sınavına girip belirli bir puan aldıktan sonra iktisat ve işletme bölümlerini öncelikli tercihleri olarak yazarlar. Zaten ülkemizde en çok mezun veren bölümler arasında işletme ve iktisat bölümlerini sayabiliriz. İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi bünyesinde; çalışma ekonomisi, kamu yönetimi, maliye gibi bölümlerde bulunmaktadır. Bu bölümlerin de hatırı sayılır mezunları vardır ve kendisini bilinçli bir şekilde geliştiren kişiler iş hayatında belirli noktalara gelmeyi başarmaktadırlar. Önceki makalemizde işletme bölümü mezunlarının hangi alanlarda kendilerini geliştirebileceklerinden ve uzmanlaşabileceklerinden bahsetmiştik. Bugün ise iktisat mezunları ne iş yapar ? sorusunun cevabını birlikte aramaya çalışacağız.

Bahsettiğimiz gibi iktisat bölümü aslında bir eşit ağırlık bölümüdür. Fakat çok sayıda sayısal bölüm mezununun da bu bölümü tercih ettiği bilinmektedir. İktisat bölümünde okumaya karar vermeden önce bazı analizler yapmak ve gerçekten bu bölümde okumanın kişiye uygun olup olmayacağı araştırmalıdır. Öncelikle bu bölümde okuyacak olanların bilmesi gerekir ki, bol bol rakam, grafik, tablo, analiz ve yorum içeren bir bölümdür. Dersler başlarda kolayken birden ağırlaşarak daha kapsamlı hala gelir ve bu noktadan sonra her detayın eksiksiz olarak öğrenilmesi gerekir. İktisat bölümünde temel iktisat ve ekonomi bilgilerinin yanı sıra hem ülkemizden, hem de dünya üzerinde var olan diğer ülkelerden güncel ekonomik bilgiler detaylı bir şekilde aktarılmaktadır.

İktisat bölümünden mezun olan kişiler, kapsamlı ekonomik yorum ve analiz yapabilecek bilgiye sahip uzmanlar olarak yetişirler. Bu bilgilerini de yer alacakları pozisyonlarda aktif olarak kullanabilirler. İktisat mezunlarının görev alacakları çok sayıda prestijli iş alanı bulunmaktadır.  Para ve sermaye piyasaları alanında, bankacılık alanında müfettişlik pozisyonlarında, muhasebe alanında mali müşavirlik pozisyonlarında,  kamu veya özel sektörde insan kaynakları, satış, pazarlama gibi bölümlerde rahatlıkla çalışabilmektedirler. Fakat yönelecekleri alan her ne olursa olsun, bir yüksek lisans programına dahil olarak uzmanlığı pekiştirmek, en doğru karar olacaktır.  İktisat mezunları kamu sektöründe ve özel sektörde çalışacakları gibi, üniversitede kalarak akademik kariyer yoluna da gidebilirler. Bu konuda uzman bilim insanlarına da her zaman ihtiyaç olacağı unutulmamalıdır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Stil Danışmanı Ne Kadar Kazanır ? 2023

İktisat Mezunları Ne Kadar Maaş Alır ?

İktisat mezunları bulundukları pozisyona göre değişmekle birlikte farklı ücretler alabilmektedirler. Bu noktada tecrübenin de önemi büyüktür. Genel bir rakamdan bahsedecek olursak iktisat mezunları asgari ücretin 2 katından başlamak üzere 15 katına kadar varan ücretler kazanabilmektedirler.

Yorum yapın