Nasıl Subay Olunur, Subay Maaşları Ne Kadar?

Subaylık bazen küçük yaşlarda oluşan bir hayal, bazen de bilinçli verilmemiş bir karar sonucu içinde bulunulan bir meslektir. Subaylık eğitimi 8 yıllık ilköğretim mezuniyetinin ardından askeri liseye girilmek suretiyle başladıysa, başlangıçta yaşın küçük olmasının verdiği etkiyle, bu karar bazen pişmanlığı da beraberinde getirebilmektedir. Çünkü 14-15 yaşlarında alınmış olan karar, kişilik tam olarak oturmadığı için, seçilen meslek konusunda yanılgı yaratabilmektedir. Bunun yanı sıra,  aile baskısı sonucu da bu seçimler yapılmakta, sonuç bazen olumlu olurken, bazen yine kişinin askerlik mesleğinin kendisine uygun olmadığını anlamasıyla sonuçlanabilmektedir.

Fakat tüm bunların dışında askerlik mesleğini büyük bir aşkla sürdüren insanlar vardır.  Subay olmak bu kişilerin hayallerini çok küçük yaşlardan beri süslediği için, attıkları her adım bilinçlidir. Aldıkları eğitimler, girdikleri sınavlar tamamen bu mesleği bir ömür sürdürebilme isteğiyle yapılan eylemlerdir. Dolayısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarılı subayları da bu kişiler arasından çıkmaktadır. Çünkü belirttiğimiz gibi, subaylık aşkla yapılması gereken bir meslektir.

Bunu ciddi anlamda isteyen kişi kaç yaşında olursa olsun subay olmak için bulduğu her fırsatı değerlendirmekte, açılan her sınava girmekte ve şansını sonuna kadar zorlamaktadır. Küçük yaşlarda askeri lise eğitimi almayan kişilere de sözleşmeli subaylık gibi kapılar açılmaktadır. Dolayısı ile şartlar elverdiği sürece mesleğe adım atabilmek adına bir çok yol denenebilir.

Peki Nasıl Subay Olunur ?

Subay olmanın bütün yollarını inceleyecek olursak:

Öncelikle 8 yıllık ilköğretimin ardınan kara,hava ve deniz olmak üzere 3 ayrı alanda açılan sınavlardan tercih edilen bir tanesinde başarı gösterilmesi sonrasında askeri liselerde eğitime başlanabilmektedir. Fakat bu sınavlardan önce askeri liseler bünyesinde spor mülakatları gerçekleştirilmektedir. Bu mülakatlar; koşu, mekik, sınav ve bunun gibi beden gücünü ölçecek çeşitleri içermektedir. Yazılı sınava girmeden önce mülakatlarda başarı göstermek gerekmektedir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Başhemşire Maaşları Ne Kadar? 2023

Askeri lise eğitiminin tamamlanmasının ardından harp akademilerine geçiş yapılır. Harp akademisi bünyesinde en detaylı askeri bilgiler ve bunun yanı sıra normal sayısal ve sözel dersleri içeren lisans seviesinde kapsamlı bir eğitim alınır. Mezuniyetin ardından teğmen olarak göreve başlanır ve periyodik zamanlarda rütbede artış gerçekleşir. Rütbe arttıkça bu, subayın aldığı maaşa ve sorumluluğuna da yansır. Teğmen rütbesi ve sonrasında alınacak olan rütbeler aşağıda sırasıyla verilmiştir:

Teğmen > Üsteğmen > Yüzbaşı > Binbaşı > Yarbay > Albay > Tuğ General > Tüm General > Kor General > Or General

Albaylıktan sonra generallik rütbesine geçebilmek için kurmay subay olmak gerekir. Kurmay subaylar harp akademilerinden mezun olan askerlerdir.

Nasıl Sözleşmeli Subay olunur ?

Sözleşmeli subay olmak için öncelikle 4 yıllık bir üniversiteden lisans diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Askeri hizmet tamamlandıktan sonra subay olunmak isteniyorsa 1 yıl süren temel subaylık eğitimi alınır. Bu eğitimin başarı ile tamamlanmasının ardından teğmen olarak göreve başlanır ve albay rütbesine kadar yükselinebilir. Yapılan yeni değişiklikle zorunlu görev süresi 15 seneden 10 seneye düşürülmüştür.

Subay Maaşları Ne kadar ?

En düşük subay rütbesi  olan teğmen maaşı asgari ücretin 3 katından fazladır. Artan rütbeyle maaşlarda farklılıklar meydana gelmektedir. Albay maaşı asgari ücretin 6 katından fazladır.

Yorum yapın