İşletme Mezunları, Ne İş Yapar, Ne Kadar Kazanır?

İşletme Mezunları, Ne İş Yapar, Ne Kadar Kazanır?

Ülkemizde işletme bölümünden mezun olan ve hali hazırda işletme bölümünde öğrenci olan çok sayıda kişi bulunmaktadır. İşletme bölümü, Türkiye’de en çok mezun veren bölümlerden bir tanesidir. Hukuk, iktisat, kamu yönetimi gibi bölümler de mezunu ve öğrenişi çok olan bölümler arasında sayılabilir.

Öncelikle işletme okumaya karar veren bir öğrencinin mezun olduğunda ” işletmeci ” ünvan’ını alarak lisans diplomasına sahip olacağını bilmesi gerekir. Dolayısı ile güncel iş ilanlarına bakıldığında bu ünvan adı altında neredeyse hiç iş ilanı bulunmaz. Çünkü şirketlerde işletme, bir yapılanma sonrasında profesyonel bir şekilde gerçekleşir. Yani hiyerarşik olarak yönetim tek bir kişiye bağlı gibi gözükse de aslında şirket yönetimi bir zincirdir ve her halka ayrı bir önem taşır.

Direkt olarak işletmeci ünvanı ile bir iş yürütmek kişinin kendi işini kurmasıyla mümkün olabilir. Buna örnek vermek gerekirse; restoran, cafe, market gibi işletmeler açıldığında, restoran işletmecisi, cafe işletmecisi gibi ünvanlar alınabilir. Fakat belirttiğimiz gibi hiyerarşik yapıya sahip büyük bir şirketten bahsediyorsak burada işler biraz daha farklıdır. Yani işletme bölümünden mezun olan bir kişinin ilgili bazı alanlarda uzmanlaşması şarttır. Şimdi biraz bu alanlardan bahsedelim.

İşletme Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir ?

İşletme bölümü mezunları, aslında uzmanlaşabilecekleri alanların çoğunu ders olarak almaktadırlar. Fakat bu dersler o alanlarda geniş bilgiye sahip olmak için yeterli değildir. Dolayısı ile ek eğitimler ve iş tecrübeleriyle uzmanlık noktasına ulaşılabilir. Uzmanlaşma imkanı olan alanlar; finans, muhasebe, satış, pazarlama, insan kaynakları, stratejik planlama gibi alanlardır. Bu seçeneklerden birinde uzmanlaşmak hem iş bulmak açısından, hem de o işle ilgili tam donanıma sahip olunduğu için her işin altından kalkabilmek açısından büyük kolaylık sağlar. Bu sebeple bir işletme mezunu sağlam bir kariyer hedefliyorsa mutlaka ve mutlaka bu alanlardan birinde uzmanlaşmalıdır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  GAZİ ÜNİVERSİTESİ G.Ü TUSAŞ KAZAN MESLEK YÜKSEKOKULU YERLEŞKESİ SPORTİF FAALİYET ALANLARI YAPTIRILMASI İŞİ

Bunun yolu da bu bölümlerde yüksek lisans yapmak, iyi üniversitelerin bu bölümlerle ilgili uzmanlık sertifika programlarına katılmak şeklindedir. Ya da istenilen alanda alt pozisyonlardan  işe başlamak ve öğrenerek yükselmek de bir seçenektir. Biraz şansın da yardım etmesiyle alanında en üst kademelere kadar gelmek mümkündür.

İşletme Mezunları Ne kadar Kazanır ?

İşletme mezunlarının kazandıkları paralar uzmanlaştıkları alanlara ve bulundukları kademelere göre farklılık göstermektedir. Fakat bir genelleme yapacak olursak, işinde uzman bir personel asgari ücretin en az 2 katı olmakla birlikte 15-16 katını geçen kazançlara sahip olabilmektedir. Fakat unutulmaması gereken şey istikrardır. Çıkılan yolda istikrarla ilerlemek başarıyı da beraberinde getirecektir. Bu işletme bölümünde olduğu kadar her alan için geçerlidir.

Yorum yapın