Yurtdışı Maaşları Ne Kadar?

Yurtdışında çalışmayı düşünenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de ne kadar maaş alacaklarıdır. Ancak yurtdışı ücretleri, çalışılan sektör, yer ve pozisyon gibi faktörlere göre farklılık göstermektedir.

Özellikle gelişmiş ülkelerdeki maaşlar, Türkiye’ye göre oldukça yüksek olmaktadır. Örneğin Avrupa ülkelerinde ortalama bir işçi, Türkiye’deki benzer işlerde çalışan bir kişiye göre en az 3-4 kat daha fazla kazanabilmektedir.

Diğer yandan, yurtdışına giderek çalışanların masrafları da artacağı için, yüksek bir maaşla çalışıyor olsalar bile tasarruf etmekte zorlanabilirler. Bu nedenle, yurtdışında iş arayanların maaş konusunu araştırırken, ücret dışında yaşam masraflarını da hesaba katmaları gerekmektedir.

yurtdışı maaşları ne kadar sorusunun yanıtı net bir şekilde verilememektedir. Ancak, araştırma yaparak, çalışılacak ülke ve sektöre göre maaş aralıklarının neler olduğu hakkında bir fikir sahibi olunabilir. Her ne kadar kendi ülkesinde çalışmak isteyen kişiler için, yüksek maaş ve yaşam koşulları nedeni ile yurtdışında çalışmak ideal gelebilir. Aldıkları maaşlar yurtdışındaki imkânlara göre oldukça düşük seviyelerdedir. Ülkemizde sık sık yaşanan ekonomik sıkıntılar çalışmak isteyen kişileri adeta yurtdışına sürüklüyor. Yurt dışı çalışma imkânları ve dolgun ücret kişiye cazip gelmektedir. Çalışmış oldukları ülkelerde kendilerine sağlanan hayat şartları yurtdışında çalışmayı cazip hale getiriyor. Böylelikle ülkemizde çalışan veya hizmet veren kişiler yurt dışına çıkmanın yollarını araştırıyor. Bunun için de ilk seçenek kendi iş pozisyonlarına göre faaliyet gösterecek iş imkânlarını araştırarak burada çalışmalarına devam etme arzusu içerisindedir.

Yurt dışına çıkma imkânı bulan kişiler çalışma izni ya da turist vizesi ile giderek çalışma hayatına başlar. Araştırma yapan kişilerin hangi pozisyonlarda iş imkânı bulunmakta ve bu iş imkânlarında kazançlar ne kadardır? Sorularının cevaplarını bulmaya çalışırlar.

Yurtdışı Aşçı Maaşları

Aşçılık mesleği her zaman aranan, talep edilen önemli bir meslek olmakla beraber gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çalışma imkânı en fazla olan meslek dalıdır. Birçok ülkede iş ilanı verip çalışan ilanı yapılmaktadır. Yemek tutkunuzu meslekle buluşturarak oldukça yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Akla gelen ilk soru aşçılık alanında yurtdışı maaşları ne kadar? Yurt dışında faaliyet gösteren aşçıların ortalama gelirleri 4.000 Euro ile 7.000 Euro arasında değişebilmektedir. Elde edilecek kazanç tamamen çalışılan ortama ve kabiliyetinize bağlıdır.

Yurtdışı Doktor Maaşları

Hayat kurtarma ve sağlıklı yaşam konusunda önemli görevleri bulunan doktorların birçoğu yurt dışında çalışmak ister. Bu günün dünyası, doktor olmanın büyük oranda sorumluluk sahibi olmayı gerektiriyor. Dünya devletlerinde yüksek maaş veren birçok ülke bulunmaktadır. Mesleklerinde yetkin olmak için uzun süren eğitimleri sonucunda birçok ülkede yüksek yaşam koşularına uygun çalışma ortamları bulunur. Yüksek kazanç elde edilecek oldukça fazla ülke mevcuttur. Bu ülkelerin başında ABD, Avustralya ve Hollanda gelmektedir. Doktorluk mesleğin en rahat şekilde yapıldığı ve kazanç sağladığı ülkeler arasındadır. Doktorların yurtdışı meslek maaşları, Uzman doktorlar genel olarak ortalama 150.000 Dolar kazanırken, pratisyen doktorlar ise ortalama 95.000 Dolar kazanç elde edebilmek imkânına sahiptir. Elde edilecek kazançlarda ülke bazında ve görevdeki süre belirleyici olabilir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Doğum İzni Ne Kadar? 2023

Yurtdışı Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

Yurtdışında çalışarak kendi ülkesinde yurtdışı emeklilik maaşı almak isteyen ve emeklilik avantajlarını kullanmak isteyen kişiler SGK’nın uygulamaya koyduğu emeklilik sistemi ile hem yurtdışından hem de yurtiçinden emekli olunabilmektedir. Hizmet borçlanması yapılarak da emekli olunabilir. Hizmet borçlanmasında tarih olarak 2000 yılından önce ve 2000 yılı ile 2008 yılı arasında olmak üzere iki dönem söz konusudur. Bu durumda olanlardan 2000 yılı öncesi emekli olan kişiler 2.420 TL ile 2.624 TL arasında emekli maaşı alırlar. 2000 yılından sonra emekli olanlar ise 1.500 TL ile 1.627 TL arasında emekli maaşı alırlar.

Yurtdışı İnşaat Mühendisi Maaşları

Yurtdışında inşaat mühendisi olarak çalışan kişilere ödenen ücretler, ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, ekonomik durumları, inşaat sektörünün hacmi ve inşaat mühendislerinin yoğunluğuna göre farklılık gösterir. İnşaat mühendislerinin alabilecekleri mühendislik maaşları birçok etmene bağlı olarak değişebilmektedir. İnşaat mühendislerine en uç noktalarda maaş ödeyen ülkeler genelde dolar bazında ödeme yaparlar. En yüksek tutar olarak ön plana çıkan ülkesi sayısı 12 ye kadar çıkmaktadır. TL bazında tutarlar en yüksek maaş veren ülkeler arasında ilk üçe giren ülkelerin inşaat mühendisliği alanında ödedikleri ücretler şöyledir;

İspanya ücret konusunda fazla ödeme yapan ülkelerin başında gelir. Aylık olarak ödenen tutar 3.500 Dolar olarak ortaya çıkar
Katar ücret konusunda 3.300 Dolar
Hollanda ise 3.380 Dolar ödeme yapmaktadır.

Yurtdışı Memur Maaşları

Hazine ve Maliye Bakanlığı Yurt Dışı Aylıklar ile ilgili genelge ile sürekli olarak yurt dışında görevli bulunan memurlara ödenecek aylıklar ile ilgili detayları belirtmiştir. Genelgenin belirttiği duruma göre kurumlardan yurt dışı kadrolarında görev alarak çalışan devlet memurlarına aylıklarının belirlenmesinde gösterge rakamlarının aylık tutara çevrilmesi ile belirlenir. Aylık katsayıları ve döviz kurları göz önünde bulundurularak düzenlenir.

Yurtdışı Mühendis Maaşları

Mühendislerin sahip oldukları deneyim ve yeterlilikler sonucu alabilecekleri maaşları önemli derecede etkiler. Bu nedenle yurt dışında çalışan mühendislerin alabilecekleri maaşlar yüksek tutarlarda olup, birçok mühendisin yurt dışını çıkmasını cazip hale getirir. Hayat koşullarının yüksek olduğu ve bilimsel ile teknolojik gelişmenin yurt dışında ülkemize nazaran daha fazla gelişmiş olmasından dolayı mühendislerin birçoğu yurtdışını çıkmayı düşünür. Hangi ülkede ne kadar mühendislik ücreti verildiğini araştırarak yurt dışına çıkmayı planlan birçok kişi mevcuttur.

Yurtdışı Öğretmen Maaşları

Yurtdışında öğretmenlik hizmeti veren kişilerin Yurtdışı Öğretmen Maaşı ülkeden ülkeye fark eder. Avusturya’da öğretmenlere verilen maaş 19.500 Dolar iken, Belçika’da 60.000 Belçika frangı ödemesi yapılır. Fransa’da öğretmenlik yapan kişilere 9.500 Fransız frangı ödenirken Arap ülkelerinde de durum farklı sayılmaz. Türk öğretmenler Libya’da görev yaptıklarında 2.000 Dolar alırken, Suudi Arabistan’da görev yapanlara 6.000 Suudi Riyali ödenir. Rakamlar kesin olmamakla birlikte kurlara göre değişiklik gösterebilir.

Yurtdışı Pilot Maaşları

Havaalanlarında çalışan pilotlar, yardımcı pilot ve uçuş mühendisleri yıllık bazda 75.000 Dolardan başlamak üzere 210.000 Dolara kadar kazanç elde edebilirler. Bu rakamlar pilotların ne kadar kazanacağına kariyerlerinin ve çalışılan ülkenin ekonomik durumuna göre bilgi verebilir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Pöh maaşı ne kadar ?

Yurtdışında Arkeolog Maaşı

İş bulma konusunda arkeologların en çok tercih ettikleri yerler arasında Berlin, Hamburg, Köln, Dortmund gibi yerler bulunur. Arkeologlara ödenen ücretler ise 3.500 Euro ile 5.000 Euro arasında değişmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde ise maaşlar yüksek lisans şartı dikkate alınarak yıllık 60.000 $ düzeyindedir. Bu alanda çalışmak isteyen arkeologların mutlaka yüksek lisans yapmaları gerekir. Türkiye şartlarına göre 55.000 TL ye karşılık gelir.

Yurtdışında Avukat Maaşları

Yurtdışı avukatlık maaşları olarak en yüksek tutarda ücret ödeyen ülkeler arasında ABD ön sıralarda yer alır. ABD merkezli şirketler bünyelerinde bulundurdukları avukatlara diğer ülkelere nazaran yüksek tutarda maaş ödemesi yapar. İngiltere’de görev yapan bir avukata verilen ücret 50.000 sterlin ödenirken çalışılan firmaya ve konuma göre elde edilecek tutar değişebilmektedir. Bölgesel olarak faaliyet gösteren hukuk firmalarında ücretler 20.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir. İskoçya’da avukatlar için ödenen tutar diğer ülkelere göre biraz farklıdır. 20.000 Euro ile 25.000 Euro arasında gerçekleşir.

Yurtdışında Biyolog Maaşları

Yurtdışında biyolog olarak iş bulma konusunda en popüler olan ülkelerin başında ABD merkezli eyaletler ön plana çıkar. Birçok eyaletinde görev yapma imkânının yanında elde edilen maaşlarda bir hayli yüksektir. Amerika Birleşik Devletleri’nde biyolog maaşı olarak ortalama 4.500 $ ile 6.000 $ dolar arasında kazanç elde edilir.

Yurtdışında Biyomedikal Mühendisliği Maaşları

Biyomedikal mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin hastane, laboratuar veya özel kurumlarda çalışma imkânı mevcuttur. Türkiye’de ve diğer ülkelerde biyomedikal mühendislerinin en çok iş imkânı buldukları alanlar şu şekilde sıralanabilir;

Tıbbi cihaz ve malzemelerin üretimi

Mühendislik ve yaşam bilimleri ile ilgili araştırma geliştirme faaliyetleri
İlaç ve ilaç üretimi
Ölçme, izleme, kontrol ve elektromekanik imalatı
Devlet hastanelerinde görev alma
Özel hastanelerde görev alma
Biyomedikal mühendisler, bilim adamları, sağlık personeli ve diğer mühendisler ile birlikte çalışır. Hangi alanda ne şekilde ve nasıl çalışacakları konusu proje ile belirlenir. Biyomedikal mühendislerine ödenen maaşlar konusunda ABD ön sıralarda yer alır. Ortalama olarak yıllık bazda biyomedikal maaşı olarak 90.000 $ kadar ücret ödenebilmektedir.

Yurtdışında Eczacı Maaşları

Yurtdışında çalışma imkânları açısından en avantajlı meslek dallarından birisi de eczalılık mesleğidir. Eczacılık eğitimi almış olan öğrencilere ilacın üretim aşamalarından başlamak üzere hasta kişilere ulaşılmasına kadar geçen süreçte her aşama hakkında bilgiler verilerek bu konuda donatılırlar. Farmakoloji mezunu olan kişilerin çalışabilecekleri meslek alanları geniş bir yer tutar. İsteyen kişi araştırma geliştirme departmanında göre alırken, isteyenler ise hastanelerde veya eczanelerde çalışma imkanına sahiptir. Üretim ve pazarlama gibi departmanlarda görev alarak çalışma hayatını sürdürebilirler. Oldukça geniş bir alana sahip olan meslek dalında ülkeler arasında ödenen ücretlerde buna nazaran fazladır.

Amerika Birleşik Devletlerinde görev yapan kişilere ödenen ücret 135.000 $ iken, İsviçre’de ödenen ücret tutarı 127.000 $ olarak gerçekleşir. Diğer ülkelerde ise durum şöyledir;

Dikkatini Çekmedi mi ?  Özel Hastanede Doktor Ne Kadar Kazanır? 2023

Kanada: 80.700 $
İzlanda: 106.000 $
Avustralya: 88.843 $

Yurtdışında Fizyoterapist Maaşları

Yurtdışında görev yapan fizik tedavi uzmanı maaşları ülkelerin ekonomik durumlarına ve fizyoterapistin kariyerine göre farklılık gösterir. Ülkelerin ekonomik açıdan refah düzeyleri arttıkça fizyoterapistlerin ücretleri de buna göre artış göstermektedir. Gelişmiş ülkelerde ücretler yüksek olurken, gelişmekte olan ülkelerde bu durum söz konusu değildir. Türkiye açısından olaya bakıldığında döviz cinsinden diğer ülkelere nazaran ücretlerin düşük olduğu görülür. Dünya devletlerinde maaşlara ilişkin net rakamların söylenmesi mümkün görünmemektedir. ABD de fizyoterapistlere ödenen ücretler 3.000 $ ile 5.000 $ seviyelerinde iken, Almanya’da durum 3.500 Euro ile 6.000 Euro arasında değişmektedir. Maaş seviyelerinde genelleme yapılarak farklı unsurlar da göz önünde bulundurarak verilmiştir.

Yurtdışında Psikolog Maaşları

Günümüzde yurtdışında çalışma alanları arasında bulunan popüler meslek dalları içerisinde psikologlarda bulunur. Elde edilen yüksek kazançlar ve geniş iş imkânları ile ön plana çıkan psikoloji mezunları yurt dışında birçok ülkede çalışma fırsatı yakalayabilirler. Bu ülkeler arasında Amerika, Kanada, Avusturya, Almanya ve İtalya gibi ülkeler üst sıralarda yer alır. İnsan beyninin fiziksel yapısını ve fonksiyonların inceleyen mezunlar yıllık olarak 100.000 $ a kadar kazanç elde ederken, ruh sağlığı ile ilgili kliniklerde, hastanelerde çalışan kişiler 70.000 $ maaş alabilmektedir. Danışmanlık hizmeti veren kişiler ise 60.000 $ ile 70.000 $ arasında maaş alabilirler.

Yurtdışında Yazılım Mühendisliği Maaşları

Dünyanın farklı ülkelerinde yazılım mühendisliği adı altında ödenen ücretlerin büyük bir kısmı dolar bazında hesaplanır. Bazı ülkelerde maaşlar son derece yüksek iken bazı ülkelerde ise bu aynı seviyede değildir. Ücret konusunda ön plana çıkan ilk kriter kıdemdir. Ülkelerin yazılım mühendisleri için ödedikleri maaşlar şu şeklide gösterilebilir;

ABD yıllık olarak 110.000 $
İsviçre yıllık olarak 95.00 $
Yeni Zelanda yıllık olarak 46,000 $
Çalışan kişinin kıdemi ve çalışılan şirkete göre ücretler farlılık gösterebilir.

Yurtdışı Polis Maaşları

Polis memurlarının yurtdışında hizmetler görmeleri durumunda alınacak maaşlar döviz cinsinden dikkate alınır. Polis memurunun yıllık olarak alabileceği ücret 60 bin $ ile 70 bin $ dolar arasında değişirken ülke durumuna göre bu tutarlar değişebilmekte.

Yurtdışı Kaynakçı Maaşları

Yurt dışında kaynakçı olarak çalışan işçilere ödenen ücretler 3.000 $ dan başlayarak çalışılan kuruma ve konuma göre değişir. Ücretin tutarını belirleyen etmenlerde tecrübe, mesleki yeterlilik ve ülke şartları ön plandadır. Yurtdışı çalışmalarda sözleşmeler ile faaliyetle bulunulmasından dolayı işten cayma noktasında en az 6 aylık bir sürenin geçmesi şarttır. ABD ve Kanada nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı yaşarken, bu sıkıntıyı Türk kaynakçılar gidermektedir. Yıllık bazda ödenecek ücret ise 250 bin $ a kadar çıkmaktadır. Çalışılan ülkenin ekonomik düzeyi, çalışan kişinin bilgi ve tecrübe birikimi maaşların belirlenmesinde etkin rol oynar.

Yorum yapın