Nasıl Bankacı Olunur, Bankacılar Ne Kadar Maaş Alır?

Nasıl Bankacı Olunur, Bankacılar Ne Kadar Maaş Alır?

Bankacılık mesleği bazı kişiler için asıl amaçken, bazı kişilerin aklında bile olmayıp, bir anda kendini bu dünyada bulduğu meslek dallarından biridir. Yani bir kişi küçük yaşlardan beri kendine bankacılığı hedef koyup, eğitimini bu yönde şekillendirirken, bir diğer kişi hiç aklında yokken sırf kendini denemek amaçlı girdiği banka sınavını kazanarak bir anda kedini bir şubede bulabilmektedir. Fakat bu mesleği bilinçli olarak seçmekle seçmemek arasında çok büyük fark vardır.

Dolayısı ile kendine bu mesleği hedef koyan kişi, işin avantajlarını ve dezavantajlarını bilen, kendini ona göre yetiştiren ve meslek hayatında karşısına çıkacak olanlara yabancı olmayacak kişidir. Diğer kişi ise, meslek hakkında en ufak bir fikri olmadan, sırf bankacılık kriterlerine uyduğu için sınava giren ve mesleğe başladığında “nerdeyim ben?” sorusunu kendisine defalarca soran kişidir. Bu kitleden bazıları adapte olmayı başarırken, bazıları senesini doldurmadan mesleği terk etmektedirler.

Aslında bu her meslek için geçerlidir. Fakat bazı meslekler vardır ki; tüm detaylarıyla araştırılmalı, önceden bu meslekleri icra eden kişilerle görüşülüp eksi ve artıları mutlaka öğrenilmelidir. Bu mesleklerden biri de bankacılıktır. Çünkü kişi, bu mesleğin kendisine uyup uymayacağına edindiği ön bilgilerle karar vermeye çalışmalıdır.

 

Mesleği seven insanlar için oldukça rahat ve kazancı iyi olan bir meslektir. Fakat sevmeyen bir kişinin tahammül etmesi imkansız olduğu gibi, kazanacağı para da pek gözüne gelmeyecektir. Çünkü mesai saatleri kendisine zehir olacak, sürekli başka arayışlarda olacak ve odak noktasını kaybedecektir. Bu yüzden mesleği sevmek çok önemlidir.

Peki Nasıl Bankacı Olunur ?

Bankacı olabilmek için öncelikle bankacılık-sigortacılık, işletme, iktisat, kamu yönetimi, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri gibi lisans ya da önlisans bölümlerinden mezun olmak ya da benzer alanlarda yüksek lisans yapmak gerekir. Bu sağlandıktan sonra yapılması gereken, bankaların çeşitli pozisyonlarda açacağı sınavları beklemek ve açıldıktan sonra da bu sınavlara girmek için başvuruda bulunmaktır. Uygun görülen kişiler sınava davet edilirler ve sonrasında kazanan kişiler tek tek sözlü mülakatlara alınırlar. Bu aşamayı da başarıyla geçen kişi ilgili pozisyona atanır ve çalışmaya başlar.

Dikkatini Çekmedi mi ?  İşletme Mezunları, Ne İş Yapar, Ne Kadar Kazanır?

Bankacılıkta çeşitli pozisyonlar bulunmaktadır. Hiç tecrübesi olmayan kişiler genellikle operasyon bölümünde gişe yetkilisi olarak göreve başlar ve belirli zaman aralıklarında yapılacak terfi sınavlarıyla yükselirler. Bazı durumlarda pazarlama veya bunun gibi farklı birimlerde de işe başlamak mümkün olabilmektedir. Atanan kişi ya genel müdürlükte, ya da bankaya ait şubelerde görev yapar. Bu da duruma göre farklılık gösterebilmektedir.

Bankacılar Ne Kadar Maaş Alır ?

Bankacı maaşları bulundukları pozisyona göre farklılık göstermektedir. Fakat bir genelleme yapacak olursak asgari ücret ile asgari ücretin 8 katı arasında değişmektedir.

Yorum yapın