Jenerik Domain Nedir

Oldukça kafa karıştıran ve yeni alan adı alacak olan webmasterlar için, içinden çıkılmaz bir konudur Jenerik domainler. İnternette bununla alakalı sayısız makale ve örnek mevcut. Ortak sonuç aynı fakat bazı makalelere bakıldığında jenerik olmayan isimlerinde bu şekilde yansıtıldığı görülüyor.

Jenerik Domain Nedir?

Kelime anlamı generic ten gelir. Generic ; Genel, kapsamlı, genelleyici ve cinse özgü gibi anlamlara gelir. Daha da öze inersek kısaca birşeyin en yalın hali, kısa ve öz gibi denebilir. Halk arasında kulağı “Kulağı tersten göstermek” tabiri vardır. Kulağı doğrudan göstermekle tersten göstermek arasında bir çizgidir. Konuyla bağlantı kuracak olursak, bir kişinin yemek tarifleri hakkında bir domain aldığını ve bu yönde site açacağını varsayalım.

A kişisi; yemek.com alsın (jeneriktir)

B kişisi ; nefisyemek.com alsın (jenerik değildir)

Sizce hangi site 1-0 önde başlar maça? Çok kolay değil mi? tabiki yemek.com açık ara önde başlar. İşte Jenerik kısa ve öz olarak budur. Kendinizi bir kullanıcı olarak düşünün, yemek.com domaini mi aklınızda daha iyi kalırdı, yoksa nefisyemek.com mu? Sanırım aynı cevabı veriyoruz. Kısa ve öz olan her zaman öncüldür, akılda kalır, sevilir.

Birkaç örnekle devam edelim.

Bir film kategorisi için;

film.com jeneriktir. çünkü film bir kelimedir, ek yada kök almamıştır.

filmci.com jenerik değildir. film-ci >> ci ekini almıştır, isim değildir.

Spor konusuyla ilgili bir örnek verelim.

spor.com jeneriktir. Çünkü spor bir isimdir, kök, ek vb almamıştır.

sporcu.com , sporsitesi.com, sporadresi.com vb jenerik değildir.

Birşeyin isim hali yada kök hali jenerik olması için yeterlidir.

Bir kuş sitesi açacak olan bir kişi,

kus.com alan adını alırsa, bu alan adı Jeneriktir.

kusbahcem.com alan adını aldığı takdirde bu domain Jenerik değildir!

Dikkatini Çekmedi mi ?  Htaccess ile Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Sanırım olayı anladınız. Bunu genelleyebilirsiniz. Hayvan isimleri, ülke isimleri, İnsan isimleri hepsi birer jeneriktir.

fatih.com, kaplumbaga.com, baykus.com vb Jeneriktir.

Uzantı önemli midir?

Kesinlikle hayır. Aldığınız domainin uzantısı jenerik açısından önemli değildir. kus.netfatih.org bunlar da jenerik isimlerdir. Ancak SEO açısından .com her zaman iyidir, daha sonra .net ve .org gelir. Fakat jenerik açısından önem arz etmez.

Bu konuyla ilgili sorularınızı sormaktan lütfen çekinmeyin. Bu konuyla ilgili anlatacaklarımız bu kadar. Umarım sizlere bir yardımı dokunmuştur.

Yorum yapın