Affiliate nedir? Nasıl para kazanılır?

Muhtemelen affiliate ne diye kendi kendinize soruyor olmalısınız. Affiliate Türkçe anlamı ile satış ortaklığı bir mağaza, bir ürün veya bir hizmete aracılık yapmak olarak tanımlayabiliriz. Affiliate marketing olarak bahsedeceğimiz ve dünyada binlerce insana gelir kapısı olan bu yöntem ile sahip olmadığınız ürünleri pazarlayarak para kazanacaksınız. Terimlerin yabancılığı gözünüzü korkutmasın çünkü bu yöntem internet üzerinden gelir elde edebileceğiniz en kolay yöntemlerin başını çekiyor.

AFFİLİATE NEDİR?

Affiliate satış ortaklığı anlamına gelmektedir. Bununla birlikte internet üzerinde hizmet veren binlerce firma ve kuruluş bu yöntemi kullanarak marketlerine kullanıcı ve müşteri çekmenin hesabını yaparlar. Affiliate’yi basit bir dille anlatmak gerekirse bu ortaklıkta üç kişi bulunmaktadır;

Mal Sahibi: Adından anlaşıldığı üzere sahip olduğu malı veya hizmeti satmak isteyen kişidir.

Satış Ortağı ( Biz ) : Satış ortağına affiliate sisteminde pazarlamacı diyebiliriz. Malını veya hizmetini elinden çıkarmak isteyen mal sahibinin ürününü üçüncü kişi ( müşteriye ) satarak elde edilen gelirden pay alan kişi olarak nitelendirmemiz yanlış olmaz.

Müşteri : Yine adından anlayacağınız üzere müşteri para sahibi ürün veya hizmet arayan kişi olarak nitelendirebiliriz.

Satış ortağı olarak satılmaya çalışan ürünü kime sattığımız fark etmeksizin pazarlamamız ve satmamız gerekiyor. Sattığımız ürün fiyatından yüzde ( %) olarak pay alacağız.

NASIL SATIŞ ORTAĞI OLACAĞIM?

Satış ortağı olmak sanılan kadar zor bir durum değil. Satış ortağı olarak para kazanmak için affiliate sistemini kullanan firmaların affiliate sayfalarına giderek kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Affiliate sistemini neredeyse tüm büyük alışveriş siteleri kullanmaktadır. Bu sistemin başını ise Amazon Affiliate Marketing ve Ebay gibi büyük alışveriş siteleri çekmektedir.

AFFİLİATE NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Satış ortaklığı bir ürünün satışına aracılık edildikten sonra elde edilen net gelirden ( kâr değil ) yüzde olarak pay alınmasıdır. Eğer bir affiliate sistemine başvurduysanız ve başvurunuz kabul edildiyse aracı olduğunuz firma size özel bir link verecektir. Sizin linkinizden tıklanarak alınan her üründen pay alacaksınız. Çoğu firma için linke bir kere tıklanma o IP adresinin sizin adınıza alışveriş yapması için yeterlidir. Yani bir kişi size özel linke bugün tıkladı ürünü almaya karar verdi ama 15 gün sonra eline para geçecek ürünü de o parayla alacak sayfayı kapattı ve parayı beklemeye başladı 15 gün sonra para eline geçti ve bu sefer sizin linkiniz ile değil google’a yazarak o ürüne gitti ve satın aldı. Bu olay muhtemelen canınızı sıkacaktır ama hiç üzülmeyin çünkü 15 gün önce sizin linkiniz ile o ürüne gittiği için bu satıştan yine kâr alıyorsunuz.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Makele Yazarak Para Kazan

SATIŞ ORTAĞI OLARAK NASIL PARA KAZANIRIM?

Satış ortağı olarak bilinen bu kişi ürünün satışına aracılık yaparak para kazanır. Sizin linkiniz ile satılan her ürün size gelir olarak geri dönecektir. Affiliate marketing ziyaretçiler yerine satışa para öder. Durum böyle olunca biraz daha emek sarf etmeniz gerekecek.

NASIL ÖDEME ALIRIM?

Ödemeler ve kazanca gelince mal sahiplerinin kullandığı başlıca birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum. Bu yöntemler satış ve tıklama ağırlıklı olacak

  • CPS ( satış başı gelir ) : Satışı yapılan üründen pay veya sabit ( genelde yüzde olur ) bir ücret alırsınız. Bu en çok kullanılan kazanç yöntemidir.
  • CPC ( tıklama başı gelir ) : Size verilen banner veya normal reklamlara tıklama yolu ile elde edilen gelir. Bu da çok fazla kullanılan bir yöntemdir.
  • CPA ( iş başına gelir ) : Bu gelir yönteminde reklamını yaptığınız ürün ( genellikle anket ya da formlarda kullanılır ) doldurulduğunda / yanıtlandığında kazanç elde ederseniz.
  • CPL ( müşteri kazanma geliri ) : Bu yöntem ise size özel linkten sisteme üye olan her kullanıcı için belirli bir ücret almanızı sağlar.

AFFİLİATE MARKETİNG NEDEN AVANTAJLI?

  • Satış ortaklığı ürünün satışından kargolanışına kadar hiçbir fiziki harekete ihtiyaç duyulmadan yapıldığı için ayrıca satılacak ürüne hiçbir ücret ödemediğiniz için oldukça avantajlı bir gelir kapısıdır.
  • Şirketler satış ortağı seçerken seçici davranmazlar. Yani bir bloga ya da popüler bir sosyal medya hesabına ihtiyacınız yok. Linkinizi forumlarda paylaşarak bu işten gelir elde edebilirsiniz.
  • Satılacak ürün veya hizmet aramanıza gerek yok. Amazon gibi büyük şirketler tüm ürünlerini satış ortaklığı ile satışa çıkarır. Yani bugün oyuncak bebek satışı yaparken yarın televizyon satabilirsiniz.
  • Linkinizi doğru yerlerde paylaşırsanız kendinize vakit ayırırken bile para kazanırsınız.

Satış ortaklığının avantajları olduğu gibi dezavantajları elbette var. Ciddi paralar kazanmak için uzun bir süreye ihtiyaç duyabilirsiniz. Tartışmasız bu işin en zor kısmı bu ,ürün reklamınızı doğru yerde yapmak ise bu sıkıntıya kesin çözüm sağlayacaktır. Mesela spordan bahsedilen bir forumda spor malzemeleri reklamı kitaptan ve felsefeden bahsedilen bir grupta kitap önerisi yapıyormuş gibi kitap reklamı yayınlayabilirsiniz. Özel linkler ürün linkleri ile neredeyse aynı olduğu için insanlar reklam linki olduğunu dahi anlamayacaklardır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Yeni Win Win Kampanyası: Şok Market Uygulaması ve Kazanç İncelemesi 2023

Ayrıca sosyal medya ve bloglar affiliate marketing için en uygun yerlerdir. Belirli bir takipçi sayınız var ise sosyal medya hesaplarınızdan takipçilerinize reklamlı ürünleri önerebilir ve gelirinizi katlayabilirsiniz. Ayrıca blog yazıyorsanız sitenize banner reklamlar ile bu linkleri optimize edip yine gelirinizi arttırabilirsiniz.

Bu yazımda kısaca Satış ortaklığı nasıl yapılır ? Nedir ? Ne değildir gibi sorulara yanıt vermeye çalıştım. Bir affiliate sistemine başvurduysanız ve yardıma ihtiyacınız varsa yorum kısmından sorabilir .. Bol Kazançlar..

Yorum yapın