Zekât ve Sadaka Arasında Ne Fark Var?

Zekât ve Sadaka Arasında Ne Fark Var sorusunu birçok kişi merak etmiştir. İslam dini zengin ve fakir arasındaki dengeyi korumak için farz ve sünnet olan uygulamalar getirmiştir. Bu uygulamalar zekat ve sadakadır. Ancak birçok kişi zekât ve sadaka arasında ne fark var sorusunu merak etmektedir. Bu ikisi arasındaki en belirgin fark, zekâtın farz olması sadakanın da sünnetlerden bir tanesi olmasıdır. Zekat zengin olan bir kişinin, malının kırkta birini ihtiyaç sahibi birine vermesini kapsar. Ancak sadakada miktar belli değildir. İsteyen kişiler istedikleri miktarlarda sadaka vererek, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Bunların dışında zekat ve sadaka arasındaki farklardan bahsedilecek olursa;

  • Zekât İslam dininin beş şartından bir tanesidir. Her Müslüman yılda bir kez malının kırkta birini ihtiyaç sahiplerine vermelidir. Sadakanın dinen hiçbir mecburiyeti bulunmamaktadır.
  • Zekât verebilmek için bir kişinin aklının başında olması ve ergenlik çağına ulaşması gerekir. Sadaka da böyle bir durum söz konusu değildir.

    Zekât ve Sadaka Arasında Ne Fark Var?
    Zekât ve Sadaka Arasında Ne Fark Var?

ZEKÂT VE SADAKA NE DEMEK?

Zekât dinen zengin olarak kabul edilen kişilerce ihtiyaç sahiplerine verilen malların belli bir tutarını ifade etmektedir. Zekât farzdır ve her Müslümanın yılda bir kez vermesi gerekir. Sadaka ise dinimizde sünnet olarak kabul edilmiştir. Yardıma ihtiyacı olan kişilerin, ihtiyaçlarının giderilmesi için istenilen miktarda verilen mal veya eşyayı kapsamaktadır.

ZEKÂT VERMEKLE YÜKÜMLÜ OLANLAR KİMLERDİR?

Zekât vermek dinimizde oldukça önemlidir. Çünkü İslam’ın beş şartından biridir. Ancak bilinmesi gereken herkesin Zekât vermek zorunda olmadığıdır. Zekât vermekle yükümlü olan kişilerin doğru bir şekilde anlaşılması gerekir. Bu kişilerden bahsedilecek olursa;

  • Zekât verecek kişilerin mallarının nisap miktarına ulaşması gerekmektedir. Ayrıca malların bu miktarı ulaşmasından sonra, üzerinden bir yıl geçmesi gerekir. Zekât vermek için kişilerin mallarının tutarı bir yıllık borçlarından ve asli ihtiyaçlarından çok olması da gerekir.
  • Zekât vermek isteyen kişiler nisap miktarını doğru bir şekilde bilmelidir. Nisap ölçüsü dinimizde altında 80,19 gram, koyun ve keçide 40 adet, sığırda 30 adet ve devede 5 adettir.

SADAKA VERİRKEN NASIL NİYET EDİLİR?

Zekât ve Sadaka Arasında Ne Fark Var sorusunun kapsamı dikkate alındığında, veriliş şekilleri ve verilecek kişilerde farklılık göstermektedir. Sadaka ve Zekât için en önemli olan, Allah rızası için vermektir. Bu noktada niyet Allah rızasını kazanmaktır. Bu yüzden farklı bir niyete gerek yoktur. Sadaka verirken Allah rızası için diye şart koşulmalıdır. Bu sayede sadakanın kime gittiği ve ne işler için harcandığının bir önemi olmamaktadır. Çünkü sadakayı veya Zekâtı veren kişi, bu işi Allah rızası için yapmaktadır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Namaz Kılmayı İstiyorum – Nasıl Başlayabilirim?

Yorum yapın