Şiveydiz nedir, nasıl yapılır? Ne zaman yapılır? – HY Gazete

Gaziantep yöresine özgü bir temek olan Şiveydiz, özellikle taze sarımsağın yeni çıkmaya başladığı ya da bollaştığı dönemlerde yapılır.

Şiveydiz Malzemeleri:

  • 1 kilogram taze sarımsak
  • 500 gram pırasa
  •  Yarım kilogram kemikli et (kuzu ya da dana)
  • 300 gram süzme yoğurt
  •  Tuz
  • Karabiber
  • 1-2 su bardağı haşlanmış nohut

Üzeri için Gerekenler:

 Şiveydiz Nasıl Yapılır?

  

  • Öncelikle eti düdüklü tencerede haşlıyoruz.
  • Yeşil sarımsakları yeşil sap kısımlarına kadar resimdeki boyutta kesiyoruz. Pırasaları da aynı şekilde kesip, suya koyuyoruz.
  • Birkaç kez suyunu döküp, tekrar suda bekletiyoruz. Bu işlem sarımsak ve pırasanın kokusunu giderir.
  • Pişen etleri düdüklü tencereden çıkartıyoruz. Et suyunu süzüp, tekrar düdüklü tencereye koyup içine doğranmış, suda bekletilmiş sarımsak ve pırasayı süzüp, düdüklü tencereye koyup 10 dakika pişiriyoruz.
  • Pişen sebzelerin içine nohut ve etleri koyup, damak tadımıza göre tuzunu ayarlıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Daha sonra, yemeğin suyundan azar azar yoğurdun içine döküp ılıtıyoruz ve ılınan yoğurdu, yemeğe karıştırıyoruz.
  • Üzerine karabiber ilave edilir ve daha sonra sıvı yağ ile nane yakılıp, üzerine dökülür ve servise hazır hale gelir.

 

 

Dikkatini Çekmedi mi ?  Kaan Kazgan boy, kilo? Kaan Kazgan kaç yaşında? Kaan Kazgan hayatı ve biyografisi - HY Gazete

Yorum yapın

hilbet betmoon kalebet levabet betovis Betpark
betpark kolaybet Pradabet
en iyi