Gaziantep yöresine özgü bir temek olan Şiveydiz, özellikle taze sarımsağın yeni çıkmaya başladığı ya da bollaştığı dönemlerde yapılır.
Şiveydiz Malzemeleri:
- 1 kilogram taze sarımsak
- 500 gram pırasa
- Yarım kilogram kemikli et (kuzu ya da dana)
- 300 gram süzme yoğurt
- Tuz
- Karabiber
- 1-2 su bardağı haşlanmış nohut
Üzeri için Gerekenler:
Şiveydiz Nasıl Yapılır?
- Öncelikle eti düdüklü tencerede haşlıyoruz.
- Yeşil sarımsakları yeşil sap kısımlarına kadar resimdeki boyutta kesiyoruz. Pırasaları da aynı şekilde kesip, suya koyuyoruz.
- Birkaç kez suyunu döküp, tekrar suda bekletiyoruz. Bu işlem sarımsak ve pırasanın kokusunu giderir.
- Pişen etleri düdüklü tencereden çıkartıyoruz. Et suyunu süzüp, tekrar düdüklü tencereye koyup içine doğranmış, suda bekletilmiş sarımsak ve pırasayı süzüp, düdüklü tencereye koyup 10 dakika pişiriyoruz.
- Pişen sebzelerin içine nohut ve etleri koyup, damak tadımıza göre tuzunu ayarlıyoruz.
- Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Daha sonra, yemeğin suyundan azar azar yoğurdun içine döküp ılıtıyoruz ve ılınan yoğurdu, yemeğe karıştırıyoruz.
- Üzerine karabiber ilave edilir ve daha sonra sıvı yağ ile nane yakılıp, üzerine dökülür ve servise hazır hale gelir.