Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Bölgede sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Protein değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekleyerek kemik erimesi riskini düşürür. Özel lokantalarda yapımı 13 saat süren Antep usulü Beyran Çorbası tarifi püf noktalarıyla aşağıdadır:
Malzemeler
- 1 kg kuzu incik
- 2 çay bardağı pirinç
- 5~6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 8 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
Beyran Çorbası (Gaziantep) Nasıl Yapılır?
- Öncelikle düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın.
- Haşladığınız eti küçük parçalar halinde didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın.
- Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Püf Noktaları
- Çorbanın lezzetini arttırmak için et suyu ile haşlayabilirsiniz.
- Pirinci ilave etmeden önce sudan geçirip süzün. Bu sayede nişasta miktarını azaltabilirsiniz.
- Kullanacağınız sarımsakları ezin ve suyunu çorbaya ilave edin.
- Kırmızı et sevmeyenler, standart tarifi tavuk eti ile hazırlayabilir.
- Çorbayı servis ederken baharatlar ile tatlandırın ve limon suyu ekleyin.