Okul, bünyesinde tüm eğitim öğretim işlemlerinin uygulandığı yerdir. Okul sözcüğü, tüm eğitim öğretim işlemlerinin uygulandığı yer tanımı yanında spesifik olarak bir alana yönelmiş bazı eğitim kurumları için de kullanılabilir. Ayrıca okul, bünyesinde sadece eğitim öğretim işlemlerini değil; kültür, sanat, müzik, drama gibi kültürel faaliyetleri de bulundurur. Okul sözcüğünün etimolojisi, “okumak” kökünden gelmektedir. Okulun eş anlamlısı olan mektep sözcüğünün ise kökeni Arapça’dan gelmektedir.

Okulun Tarihi
Yazının bulunmasıyla beraber Sümerler’de bazı köklü değişiklikler yaşanmıştır. Okulların eğitimle beraber kurulması da bu köklü değişikliklere verilebilecek örneklerden birisidir. Sümerler’de ailede başlayan eğitimin zaman geçtikçe çevreye yayıldı. İlk başta, aile verilen bu eğitimin amacı, insanların Sümer ekonomisine dayalı çalışmak için basit okuma yazma eğitimiydi. Sümerler’de zaman geçtikçe sosyal hayatın genişlemesiyle beraber Sümer ekonomisine dayalı bu eğitim daha kapsamlı bir hal aldı. Ailede başlayan eğitim ilk başta tapınaklara, sonra da özelleşerek okullara taşındı.
Eğitim öğretim düşüncesi şehirlere taşınınca o zamanın ünlü şairi Sopho, günümüzde Midilli adası olarak bilinen Lesbos adasında yalnız kızları kapsayan bir okul açtı. Bu okullarda Sopho, kızlara aşk usulleri öğretti. Sonraları eğitim, kızları ve erkekleri kapsamaya başladı. MÖ 5. yüzyılda Atina okullarında eğitim öğretimin yanı sıra şiir, müzik ve jimnastik de vardı. O zamanda da etkisini gösteren hiyerarşiyle beraber zengin gençler ise diğerlerinden farklı olarak eğitimlerini ya bir dil aliminin yanında ya da bir felsefi filozofun yanında tamamlıyorlardı.

Roma’da ise okulun anlamı bambaşkaydı. Roma’daki her ev, okul niteliği taşımaktaydı. Her evdeki çocuklar, ev sahibinin tutacağı bilgili bir köle tarafından yetiştirilirdi. Roma’da MÖ 3. yüzyılda ilk defa dil bilgisi okulları açıldı. Daha sonra felsefe okulları kuruldu. Tüm halkın katılabileceği, hiçbir hiyerarşik sistem gözetmeyen okullar ise MS 60-70’li Vespasianus devrinde açıldı. Daha sonralarında halka açık olarak şehir okulları, imparatorluk okulları kuruldu.
Tarihteki İlk Okul Sistemi
Tarihin en başında, yani İlk Çağların başında okullar yoktu, eğitim öğretim tapınaklarda yürütülüyordu ve bu tapınaklarda yürütülen eğitim öğretimin amacı öğrencilere dini bilgi aşılamak, sonunda da öğrencileri din alimleri yapabilmekti. Zaman geçtikçe ve toplum bilinçlenmeye başladıkça bu tapınaklar özelleşerek okullara döndüler. Okullarda ise dönemin gerektirdiği (coğrafya, madencilik, tarım, ziraat, din) işler öğrencilere aşılandı. Bu bilgiler aşılanan çocuklar ise alanlarında uzmanlaşarak kendi devletlerine bir bilim adamı kazandırmış oldular ve bilim dünyasında bir çığır açtılar.
Ne yazık ki ilk zamanlarda da mutlak olan hiyerarşiyle beraber eğitim, o zamanın zengin çocuklarına verilmekteydi. Öğretmenler ise okulun babası denilen profesör ve uzman kişilerden oluşuyordu.
