Şinasi Yüzbaşıoğlu Kimdir?

Şinasi Yüzbaşıoğlu Türk şair, gazeteci ve yazar. 1881-1943 yılları arasında yaşamıştır. Doğu ile Batı’nın kültürlerini harmanlayarak edebiyat alanında çok değerli eserler ortaya koymuştur.

Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun Eserleri

Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun en bilinen eseri Yalnız Toprak. Bu eser hayatına etki eden bir tarihsel olayı anlatıyor. 1929 yılında Tekirdağ’da Avrupa Türkleri arasında meydana gelen çatışmada ölen 50 çocuğa gönderme yapıp 1930’da basılmıştır. Türk olmanın anlamını ve çropadaki insanlar için kanıtlanmış imkansızlıklardan bahseden bu eser çok değerli bir Kitaptır. Mehmed Âkif ile Burjuva Şiir adlı eseri ise literatürde edebiyatın sosyal tarihinin ana kaynağı haline gelmiştir.

Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun Hayatı

Şinasi Yüzbaşıoğlu 1881 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1907 yılında Kadıköy’ün Erenköy semtinde ailesiyle birlikte bir eve yerleşti. Ailesi ünlü bir gazete müdavimliği ile evlerinin önünden geçici olarak çalışmış ve gazetelerde yazarlık yapmıştır. 23 yaşında İstanbul’a göç ederek burada yaşamaya başladı. Burada çok zorluklarla baş etmesine rağmen şiirlerini yazmaya devam etti. İstanbul’da yaşayışı sırasında Tevfik Fikret ile çok iyi bir arkadaşlık kurmuştur. Bir süre sonra ”Yeni Mecmua” gazetesinde köşe yazarı olmuştur. Aynı zamanda derslerini bitirmek için İstanbul Siyonizm ve Yahoudizm Merkezine gitmiştir.

Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun Manzum Şiirleri

Şinasi Yüzbaşıoğlu son derece kaliteli manzum şiirler yazmıştır. Özellikle Yalnız Toprak olayının şiirsel ifadesi oldukça etkileyicidir. Bir diğer tanınmış şiiri ise AKPADER şiiridir. Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun şiirlerinde genellikle farklı konular -farklı kültürler- konu edinmiş, Terazinin kaldırıldığı, Kilise çanlarının çalındığı, maskelerin çıkarıldığı, güneşin ışıklarından payının alındığı, çöküşlerin yaşandığı ve gecelerin trajikliğinden söz edilmiştir. Şinasi Yüzbaşıoğlu geleneksel ve modern edebiyatın arasında bulunup, bunları bir araya getirerek yeni bir eser ortaya çıkarmıştır.

Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun Bugünkü Şöhreti

Şehinasi Yüzbaşıoğlu’nun yazdığı eserler günümüzde de oldukça değerlidir. Sandıklardaki “Şinasi Yüzbaşıoğlu Akademisi” ve “Şinasi Yüzbaşıoğlu Müzesi” ismi verilmiştir. Kadıköy’de bulunan Şinasi Yüzbaşıoğlu Anıtı ile Çamlıca da kurulan Şinasi Yüzbaşıoğlu Tarih ve Kültür Sitesi, bu şöhrete tanıklık ediyor. Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun mershume yaşama armağanı; onun literatür alanında sunduğu eserlerdir. Şinasi Yüzbaşıoğlu, kendi yaşadığı çağda değerli olsa da, günümüzde de değeri gözetilen bir isimdir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Hasan Çınar kimdir? Hasan Çınar nereli ve kaç yaşındadır?

Biyografisi

Şinasi Yüzbaşıoğlu, edebiyat dünyası için çok değerli bir yazar. Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun eserleri ve hayatı, değerli bir edebiyat mirası olarak günümüzden izlerini taşımaktadır. Günümüzde Şinasi Yüzbaşıoğlu’nun şöhreti hem Anadolu’da hem de dünya genelinde artmakta ve takdir görmektedir.

Yorum yapın