Eski Kimlikler Ne Zamana Kadar Geçerli? 2023

Eski kimlikler geçerlilik süresi yavaş yavaş dolmak üzeredir. Eski kimliklerin değiştirilmesi için devlet, vatandaşlara belli bir süre tanımaktadır. Belirtilen süreye kadar vatandaşların eski kimlikler süresi değiştirerek yeni kimliklere geçmesi zorunlu tutulmaktadır. Bu yeni kimlik uygulaması 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Şimdiye kadar yaklaşık olarak 37 milyon kişi kimlik kartlarını yeniletmiş bulunmaktadır. Yeni uygulama ile birlikte bahsi geçen kimlik kartı üzerinde bir çip yer alacak ve bu çip içerisinde kişinin bir takım bilgileri yer alacaktır.

Eski Kimliklerin Yenilenme Tarihi

Tarih olarak eski kimliklerin yenilenme süreci ile alakalı birçok asılsız bilgi dolaşmaktadır. Fakat yetkili mercilerden yapılan gerçek açıklamalar doğrultusunda eski kimlik kartlarının 2023 yılına varıncaya dek kullanılabileceği ifade edilmiştir. Şu ana kadar pek çok vatandaş kimliklerini yenisiyle değiştirmeye başlamıştır. Yaklaşık olarak 37 milyon kişi şimdiye kadar kimliklerini değiştirmektedir. Eski kimlik ile yapılacak olan işlemler 2023 yılına dek geçerliliğini sürdürecek fakat bahsettiğimiz yıla gelindiğinde her vatandaşın yeni bir kimlik kartına sahip olmuş olması gerekmektedir.

Yeni Kimlik Kartı Başvuruları

Yeni kimlik kartlarına müracaat edebilmek için belli başlı hamleler gerekmektedir. Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için tüm vatandaşların başvurularını doğru adreslerden yapmaları gerekmektedir. Yeni kimlik kartlarına başvuru için birkaç seçenek bulunmaktadır. Vatandaşlar bu seçenekler arasında herhangi birini seçerek başvuruda bulunmaya başlayabilmektedirler. Genel itibariyle kimliklerini yeniletmek isteyen kişiler ilk olarak https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine girerek kimlik yeniletmek için başvuru alınması gerekmektedir. Bir diğer seçenek ise kimliklerin yenilenmesi için Alo 199 nolu hattı arayarak başvuru için randevu alımını sağlayabilirsiniz. Genel itibariyle yurt içinde randevulu ve randevusuz olarak nüfus müdürlüklerinden başvuru yapabilirsiniz. Yurt dışında ise dış temsilciliklerden rahatlıkla yapılabilmektedir. Randevu alma mantığı ise birçok vatandaşın aynı anda başvuru yapmak istemesi halinde yaşanacak olan yoğunluğun önüne geçmek amaçlanmaktadır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücret zam tahminler ne kadar? Asgari ücret ne kadar olacak?

Yeni Kimlik Kartı İçin İstenilen Belgeler

Yeni kimlik kartı çıkarmak için gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu evrakların doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanarak ilgili makamlara verilmesi gerekmektedir. İstenilen belgelerin temin edilmesi yeni kimlik kartının çıkarılması için önemli bir süreçtir. Genel itibariyle yeni kimlik kartını çıkartabilmek için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibidir:

✓ TC kimlik belgesi veya

✓ Uluslar arası aile cüzdanı veya

✓ Pasaport veya

✓ Sürücü belgesi veya

✓ Kurumların kendi mevzuatları bünyesinde geçerliliği bulunan kimlik yerine geçen belgeler,

✓ Bir adet biyometrik fotoğrafa ihtiyaç vardır.

Yeni Kimlik Kartında Çipinde Bulunan Özellikler

Yeni kimliklerin çipindeki nitelikler eski kimlik kartında bulunan verilerin toplanmasıyla oluşmaktadır. Bu çip sayesinde kimlik bilgileri küçük bir alan içerisinde sığdırılmış vaziyettedir. Böylece yeni kimliklerin boyutu da eski kimliğe nazaran daha küçük bir boyutta bulunmaktadır. Yeni kimliklerin boyutunun standart kredi kartı boyutuna indirgenmesiyle bahsedilen kimlik kartları cüzdanda daha az yer işgal etmektedir. Yeni kimlik kartlarının çipinde bulunan özellikler aşağıdaki gibidir:

✓ TC kimlik numarası

✓ Ad ve soyad

✓ Anne adı

✓ Baba adı

✓ Doğum yeri ve tarihi

✓ Cinsiyet

✓ Medeni hal

✓ Kan grubu

✓ Yeni kimlik kartının veriliş tarihi

✓ Kartın seri numarası

✓ Belgenin geçerlilik tarihi

✓ Kişiye özgü biyometrik veriler yer almaktadır.

✓ Kartın yenilenme tarihi ise, kimliğin alım tarihi üzerinden 10 yıl sonraya kadar geçerliliğini sürdürmektedir. 10 yılın bitimi halinde yeni kimlik kartlarının yeniletilmesi gerekmektedir.

Yeni Kimlik Kartı Ücreti

Yeni kimliklerin ücreti devlet yetkileri tarafından belirlenmiştir. Yeni kimlik kartlarına sahip olmak isteyen vatandaşlar belli bir miktar para ödemek durumundadır. Bu ücretin ödenmemesi halinde yeni kimliklere sahip olunamayacaktır. Alınacak olan ücretin amacı; kartın çıkarılması aşamasındaki masrafların temini yani dosya masrafları gibi bir mantıkla alınmaktadır. Genel Güncel itibariyle yeni kimlik kartlarının ücreti 83 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca vatandaşlar kimlik bilgileri kullanılarak yaşlılık maaşları ve diğer pek çok işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Yorum yapın

en iyi