Doğum İzni Ne Kadar? 2023

Doğum izni gün sayısı 16 haftaya kadar çıkabiliyor. Çalışan bir kadın hamile kalmasının ardından özel olarak izin alabiliyor. Kadınların hamilelik dolayısıyla çalışma hayatlarından uzaklaşmaması ve herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için bu izin veriliyor. Doğum izni de 16 haftadır. Bir kadın doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabiliyor. Bazı özel durumlarda ise bu izin süresi artabiliyor. Bu yazımızda Doğum izni ne kadar? sorusunun cevabını bulacağız. Herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışan annelere kanunun tanımış olduğu bir haktır. Doğum yapan her annenin kullanabileceği bu hakkı doğum yaptıktan sonra kullanabilirler. Doğum izni kullanmak isteyen annelerin merak ettikleri konu doğum izni kaç gün? Olarak ortaya çıkar. Fazladan doğum izni kullanılabilir mi? Şeklinde merak edilen birçok konu bulunur. Çalışan annelerin doğum yapmadan önce ve doğum sonrası olarak belirlenen sürelerde doğum izni kullanma hakkı verilir. Bu hakkın elde edilebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta olarak izin verildiği biliniyor

Doğum İzni Ne Zaman Başlar?

İşyerinde çalışan anneler doğum yaptıklarında kanunen kendilerine doğum izni verilir. İş kanunu bu konuda annelere hak sağlar. Kanunun 74. Maddesine göre kadın işçiler doğum öncesi 8 (sekiz) ve doğumdan sonraki dönem için 8 (sekiz) olmak üzere toplamda 16 (onaltı) haftalık bir izin kullanma hakkı tanır. Doğum çoğul gebelik ile ilgili ise kendilerine tanınan 8 haftaya ilaveten 2 haftalık bir süre daha eklenir. Eğer doğum yapan annenin sağlık durumu uygun ise ve doktor onay vermesi durumunda doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışma hakkına sahiptir. Kullanılmayan izinler ise doğumdan sonraki haftalara eklenir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  enes batur ne kadar kazanıyor ?

Doğum İzni Alma Şartları

Çalışan annelere doğum izninin verilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekir. Yasal düzenlemeler bunu gerektirmektedir. Doğum izninin kullanılabilmesi için çalışılan işyerinde belli bir süre çalışma zorunluluğu bulunur. Çalışan anne doğum iznini kullanabilmesi için ilgili hekimden hamile olduğuna dair bir raporun alınması izin için şarttır. Alınmış olunan bu belge çalışmakta oldukları işyerinin insan kaynakları birimi veya muhasebe departmanına tebellüğ etmesi gerekir. Bu belge hastanelerin kadın doğum servisinden temin edilebilir. Ayrıca bu belgenin bağlı bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili servisine ulaştırılması ve işyerine bu konuda bilgi verilmesi önemlidir. İlgili kurum bu belge ile doğum izninin başlatılması ve diğer işlemlerin yapılması bunun sonucunda hakların kullanılması açısından önem arz eder. Doğum izni alma şartı ile ilgili iş ve işlemlerin gerçekleşmesi sonucunda  çalışan anne bu hakkı kullanma şansına sahip olur.

Birden Fazla Bebeği Olacak Kadınların  İzin Süresi Ne Kadardır?

Çoklu gebeliklerde doğum izni tek çocuğa hamilelikten daha fazladır. İzninin kaç gün olacağı belirlenirken kadının kaç çocuk beklediğine bakılır. Şayet tek çocuk bekleniyorsa 16 hafta izin kullanılır. Çoğul gebeliklerde toplam 20 hafta doğum izni kullanılabiliyor. Ayrıca doktor raporuna göre daha fazla izin de söz konusu olabiliyor. Bazı çoklu gebelikler riskler olabiliyor. Bundan dolayı da annenin istirahat etmesi gerekebiliyor. Böyle bir durumda da doktor rapor vererek hamile kadının daha fazla izin yapmasını sağlayabiliyor. Ancak herhangi bir tehlikeli durum yoksa da çoklu gebeliklerde toplam 20 hafta izin hakkı oluyor.

Analık İzni Alma Şartları Nelerdir?

Doğum izni alma koşullarından bir tanesi 8 hafta doğum öncesinde, 8 haftada doğum sonrasında izin alınmasıdır. İzin almak isteyen bir kadın bunun için ekstra bir şartı yerine getirmesine gerek yoktur. Hamile olması izin alabilmesi için yeterli bir sebeptir. Doğum iznin yanı sıra aylık doktor kontrolleri için de ücretli izin alınabilmesi mümkündür. 16 haftalık iznin dışında 6 aya kadar izin alınabilmesi de söz konusu olabilir. Ancak isteğe bağlı bu izin ücretsizdir. Ayrıca kadının yaptığı işe göre izin süresi uzatılabilir. İzin günü belirlenirken doktorun tavsiyesi ve raporu oldukça önemlidir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Nasıl Bankacı Olunur, Bankacılar Ne Kadar Maaş Alır?

Babalık İzni Kaç Gündür?

Babalık izni 10 gündür. Eşi doğum yapmış bir erkeğin de  izin alabilmesi mümkündür. Ancak bu izin anneninkine oranla oldukça azdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda babalık iznine ilişkin açıklamalar mevcuttur. Buna göre de baba olmuş bir erkek 10 gün izin alabilir. Şayet çalışan erkek 4B’li ise 2 gün babalık izni veriliyor. Taşeron ya da normal işçilerde ise babalık izni süresi toplam 5 gün oluyor. Bir erkeğin babalık izni alabilmesinin de iki şartı bulunuyor. Bu şartlar ise şöyledir:

  • Doğumun gerçekleşmiş olması,
  • Bebeğin sağ olması.

Süt İzninin Doğum İzninden Farkı Nedir?

Süt izni ve doğum izni arasındaki fark süt izninin çalışan bir kadının çocuğun besleyebilmek için aldığı izin olmasıdır. İzin süresi bittikten sonra kadınlar çalışma hayatlarına geri dönebilirler. Ancak doğum izni 8 hafta olmasından dolayı işe geri dönen bir kadın emzirmeye devam ediyor olacaktır. Bundan dolayı da devlet çalışan kadınlar için süt izni hakkı tanıyor. Anne olan bir kadın her gün 1 buçuk saat ücretli bir şekilde izin alabilir ve çocuğunu emziremeye gidebilir.

SSK Doğum Parası Nasıl Hesaplanır?

Doğum izni parası hesaplaması son 3 aylık brüt maaş baz alınarak yapılır. Çalışan bir kadın doğum yapmasının ardından aldığı izinler için iş göremezlik ödeneği adı altında devletten para alabiliyor. Bu sayede 16 hafta izin alan bir kadının ücreti devlet tarafından ödenmiş oluyor. Yapılan son düzenlemeye göre de doğum izni parasının en düşüğü 12 bin 367 TL’ye yükseltildi. Bunun için de başvuruların Sosyal Sigortalar Kurumu’na bizzat yapılması gereklidir.

 

Yorum yapın

hilbet betmoon kalebet levabet betovis Betpark
betpark kolaybet Pradabet
en iyi