Doğum İzni Maaşı Ne Kadar ?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışan anneleri doğum izni parasından yararlandırmaktadır. Doğum yapan anneler için verilen 16 haftalık ücretsiz izin, Türkiye’de yasal bir haktır. Ancak, birçok işveren, çalışanlarına bu süre zarfında maaş vermektedir. Bu maaşın ne kadar olduğu ise işverenin tercihine bağlıdır.

Yasal olarak, bir işveren, ilk 8 haftalık doğum izni süresince çalışanın maaşının tamamını ödemek zorundadır. Kalan 8 haftalık dönemde ise, işveren sadece annenin doğum izni maaşının yarısını ödemekle yükümlüdür. Bu maaş, çalışanın son 3 aylık brüt maaşının yarısıdır.

Ancak, bazı işyerleri, annelerin doğum izni süresince tam maaş almalarını sağlarlar. Bu durum, işverenin insiyatifindedir ve çalışanların sözleşmelerinde belirtilir.

Doğum izni maaşı, yalnızca anneler için geçerlidir. Babalar için ise, 2017 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile, doğum izni süresi 5 iş gününden 10 iş gününe çıkarılmıştır. Bu süre zarfında, babaların maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

doğum izni maaşı, Türkiye’de yasal bir hak olması sebebiyle, işverenler tarafından çalışanların maaşlarının tamamı veya yarısı şeklinde ödenebiliyor. Bu durum, işverenin insiyatifine bağlıdır. Babalar için ise, doğum izni süresi 10 iş günüdür ve maaşlarında kesinti yapılmamaktadır.

Doğum İzni Maaşı Nasıl Alınır?

Çalışırken doğum yaparak doğum iznine ayrılan annelerin gerekli belgeleri doldurarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurumlara veya Sosyal Hizmetler Merkezine teslim etmeleri gerekir. Bu işlemler yerine getirildikten sonra ilgili tutar doğum yapmış annenin hesabına yatırılarak gerekli bilgi kişiye ulaştırılır.

Doğum İzni Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Doğum yapan annenin doğum izni maaşını sorgulamak için e devlet uygulaması kullanılabilir. Bu işleme gerçekleştirmek için e devlet uygulaması sitesine giriş yapılmalı. Sisteme giriş yapıldıktan sonra TC kimlik numarası ile e devlet şifresini yazarak giriş tamamlanır. Ardından e hizmetler bölümünden veya arama kısmına 4A/4B iş görmezlik ödemesi görme yazılarak arama yapılabilir. İşleme tıklandığında doğum parası sorgulama sonucuna ulaşılabilir. Ödemenin yapılıp yapılmadığı konusunda bilge edilebilir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  KYK Bursu Ne Kadar? 2023

Doğum İzninde Maaş Alma Şartları

Doğum parasına hak kazanmak için doğum izni maaşı alma şartları yerine getirilmelidir. Yerine getirilmesi gerekin şartlardan bir tanesi doğum öncesinde 90 gün sigortalı olarak çalışılmış olması şarttır. Şayet bu şart yerine getirildi ise kişi çalışmış olduğu yerden vizite kâğıdı ile birlikte ilgili doktordan alınmış olan doğum raporunun Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekir.  Gerekli işlemleri gerçekleştirdikten sonra kişi devletin uygulamaya koyduğu doğum yardımına hak kazanır.

Doğum İzninde Maaş Kesilir Mi?

Çalışırken doğum iznine ayrılmış olan bir kadın çalışanın maaşı çalıştığı kurum tarafından ödenmez. Çalışanın 16 haftalık doğum raporu sırasında geçirdi zamanlardaki maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Bu dönemde ödenen ücretin 3 te 2 lik kısmı doğum parası adı altında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından veya analık geçici iş görmezlik adı altında ödenir. Çalışılan iş yeri isterse izinli olunan dönemlerde kişiye ödeme yapabilir. Ödeme yapılması halinde SGK tarafından alınan doğum parası geri istenilebilir.

Doğum İzninde Maaş Nereden Alınır?

Doğum yapan anneye doğum parası olarak ödenecek tutar PTT kurumuna yatırılır. Doğum parasını almak isteyen kişi PTT şubelerinden ödemeleri alabilir. Ödeme sadece anneye yapılmaktadır. Doğum yapan kişinin parası aile yakını bile olsa hiçbir şekilde ödeme yapılmaz.

 

Doğum İzni Maaşı

Devlet tarafından ödenen doğum izni maaşı sahip olunan çocuk sayısına göre değişmektedir. İlgili yasaya göre; birinci çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçüncü çocukta ise 600 TL ödenmektedir. Bu ödeme şekli TC Resmi Gazete de önceden yayınlanmıştır. Dolayısı ile yardım parası TC vatandaşı olan anne veya babaya ödenmektedir. Her ikisinin de Türk vatandaşı olması durumunda bu tutar sadece anneye ödenir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Mühendisler Ayda Ne Kadar Kazanır? 2023

Doğum izninde maaş kesintisi olur mu?

Analık istirahati (izni) boyunca işverenin kadın işçiye ücret ve sigorta primi ödeme yükümlülüğü yoktur. Genel kural olarak kadın işçiye 16 haftalık analık izni boyunca ücret ödenmez.

Doğum izninde maaş nasıl hesaplanır?

Bu da doğum rapor parası veya doğum izni parası olarak da bilinen analık halinde geçici iş göremezlik ödeneğidir. SGK’ya bağlı çalışan annelere ödenen doğum rapor parası brüt ücret üzerinden hesaplanır. Annenin günlük brüt ücreti 112 ile çarpılır ve çıkan rakamın üçte ikisi anneye doğum rapor parası olarak ödenir.

Çalışan anne doğum parası ne kadar alır?

Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor.

Doğum izninde her ay maaş alınır mı?

Aylık ücretli olarak çalışanlar, doğum izni süresince maaşlarını alıyor.

Doğum yapan kadının maaşını kim öder?

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ: Doğum öncesi ve sonrası 16 hafta izin kullanan annelere çalışmadıkları sürenin parası devlet tarafından ödeniyor.

Yorum yapın