Turan Emeksiz kimdir? Turan Emeksiz ne zaman, nasıl öldü? Turan Emeksiz kim öldürdü? – HY Gazete

Turan Emeksiz hayatı ve biyografisi merak ediliyor. Peki, Turan Emeksiz kimdir? Turan Emeksiz ne zaman, nasıl öldü? Turan Emeksiz kim öldürdü?

TURAN EMEKSİZ KİMDİR?

Turan Emeksiz (1940, Gündüzbey, Yeşilyurt, Malatya – 28 Nisan 1960, Beyazıt Meydanı, Fatih, İstanbul), Demokrat Parti tarafından önerilen Tahkikat Komisyonu’nun kurulmasına dair kanunun kabul edilmesi üzerine 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde düzenlenen protesto mitingi sırasında öldürülen üniversite öğrencisidir.

Öğrencilerin düzenlediği miting, polislerin okul bahçesine girmesiyle gerginleşmiş ve Beyazıt Meydanı’nda büyümüştür. Bu sırada polisler, öğrencilere ateş açmış ve 20 yaşındaki Turan Emeksiz hayatını kaybetmiştir. Emeksiz’in memleketi Malatya’da bir cadde ve bir lise onun adını taşımıştır. Ancak 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında cadde “Milli Egemenlik Caddesi” olarak, lisenin adı ise “Malatya Lisesi” olarak değiştirilmiştir. Ancak, cadde ismi yoğun istek üzerine 2013 yılında yeniden “Turan Emeksiz” olarak değiştirilmiş, lisenin adı ise aynı kalmıştır.

Turan Emeksiz’in anısını yaşatmak için İstanbul Üniversitesi öğrenci yemekhanesine adı verilmiş, İstanbul’da şehir hatları vapuruna ismi verilmiştir. İstanbul Üniversitesi Beyazıt kampüsünde bir anıtı, Cağaloğlu’ndaki Eminönü Halk Eğitim Merkezi önünde bir mermer büstü ve Malatya’da bir büstü bulunmaktadır. Ayrıca, Gaziantep’te bir mahalle, Ankara’da bir sokak, Irak ve Kanada Büyükelçiliği önündeki sokağa ve Elazığ’ın Maden ilçesinde bir sokağa da adı verilmiştir.

Turan Emeksiz’in Malatya’daki büstü, 12 Eylül öncesinde TÖB-DER ve sol görüşlü kişilerin düzenlediği bir yürüyüş sırasında, Atatürk Anıtı önündeki saygı duruşu esnasında az sayıdaki ülkücü grubun provokasyonu sonucu çıkan olaylarda zarar görmüş, ancak yerine yenisi konmamıştır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI VETERİNER KONTROL MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 7 KALEM MEDİKAL GAZ ALIMI

Yorum yapın

en iyi