Ping Nedir? Ping Düşürme Nasıl Yapılır?

Ping, çevrimiçi oyun dünyasında en yaygın terimlerden biridir. Ancak bu, terimle yalnızca oyun dünyasında karşılaşacağınız anlamına gelmez. İnternette bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, video izlediğinizde veya çevrimiçi bir oyun oynadığınızda, geçerli web sitesinin sunucusuna erişirsiniz. İnternetteki veriler ve sorgular da dahil olmak üzere herhangi bir işlem, diğer taraftaki bu sunucuya gönderilir. Bazı durumlarda bu transfer süresi uzayabilmektedir. Bu durumda “ping” kavramı devreye giriyor.

Ping süresi, tüm internet kullanıcılarının başına bela olur. Bireyler istedikleri eylemleri hemen gerçekleştirmek isterler. Bundan dolayı bu veri hızını düşürmeye çalışıyorlar. Ancak ondan önce veri hızını ölçmemiz gerekiyor. Aktarılan hızın yeterince iyi bir değer olup olmadığını bilmek, sorunu çözmenin ilk adımıdır. Mevcut verilere dayalı olarak ping azaltma prosedürlerini izleyin.

Ping Ne Demek?

Bu kavramın basit bir temsilini istiyorsanız. Bu, bilgisayarınız ile sunucu arasındaki veri aktarım hızıdır. Yani, bağlantı yanıt süresi. Bu yanıt süresi milisaniye cinsinden ölçülür. Milisaniye değeri ne kadar yüksek olursa, geçerli bağlantı yanıt süresi o kadar uzun olur. Düşük bir değer, çok hızlı bir bağlantı anlamına gelir. Bu şekilde bakıldığında, milisaniyeler ve hız birbirini dışlar. Örneğin, 10ms veya 15ms’lik bir ping, 20ms’lik bir ping’den çok daha hızlı yanıt alacaktır.

Peki data hızınızın yüksek olduğunu nasıl anlarsınız Pinginiz düşük ise internete girerken veya online oyun oynarken herhangi bir takılma yaşamazsınız. Videonuzu izlerken donmaz. Çevrimiçi oyunlarda ses veya görüntü sorunu yok. Değer yüksek ise en basit işlem bile yapılamaz. iğne nedir? Başlıkta da belirtildiği gibi veriler ve talepler anında karşı tarafa iletilmediği için gecikmelere neden olmaktadır. Bu, çok sinir bozucu bir kullanıcı deneyimine yol açar.

Ping’in İngilizce versiyonu:
“Paket internet – ağ yakalayıcı” anlamına gelir. Türkçe karşılığı net olmamakla birlikte Paket İnternet veya Ağlar Arası Araştırmanın anlamını göstermektedir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Oktay Özdemir kimdir? Türkiye İşçi Partisi Malatya Yeşilyurt Belediye Başkan adayı Oktay Özdemir kimdir?

Ping Neden Yükselir?

Veri aktarım gecikmelerinin çeşitli nedenleri vardır. Veri aktarımı bir nedenden dolayı gecikebilir veya ping’lere çeşitli nedenlerin birleşimi neden olabilir. Bu nedenler şu şekilde ifade edilebilir.

  • Bağlantı tipi
  • Aynı bağlantı üstünden farklı cihazların kullanılması
  • Bağlanılan sunucunun fiziksel konula olan uzaklığı
  • DNS sunucularının kullanılması

Bu kavramın ana nedeni bağlantı türüdür. Her bağlantı türünün ayrı bir veri hızı aktarım değeri vardır. Her değer farklıdır. ADSL, fiber internet, 3G, 4G, 5G gibi bağlantı türleri ile fiber internet. En düşük değere sahip bağlantı tipi olarak gösterilir.

Elbette mevcut internetinizi aynı bağlantı üzerinden başka cihazlarda da kullanabilirsiniz. Ancak bu tür bir kullanım gecikme veya yavaşlık olarak yansıyabilir. Özellikle başka bir cihazda dizi, film izlerken ya da online oyun oynarken lag fark ediliyor. Yukarıdaki gibi birden fazla platformdan aynı internete bağlanmak milisaniye süresini artıracaktır.

Arama motoruna giriş yapıp arama yaptığınızda Türkiye’deki bir sunucuya bağlanıyorsunuz. Ancak Türkiye’deki sunuculara bağlanmak her zaman mümkün olmuyor. Özellikle online oyunlar için farklı ülkelerdeki sunuculara da bağlanıyorsunuz. Bu gibi durumlarda veri trafiği gecikir. Türkiye’deki sunuculara ortalama 30 ping ile bağlanıyorum. Ancak bir ABD sunucusuna bağlanırsanız bu sayı 70’e çıkar.

Ping Testi Nereden Yapılır?

Bu test internetteki birçok siteden çalıştırılabilir. Test kurulum aşaması oldukça basit ve pratiktir. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken çok önemli bir nokta var. Bu sitelere girerken ping değerini ölçmeli ve doğrulamalısınız. Çünkü bildiğimizin aksine upload ve download hızları bize veri aktarım hızlarının değerini vermiyor. Yükleme veya indirme test sonuçları megabit cinsinden görüntülenir. İstediğiniz şey ‘ms’, yani milisaniye.

Bu değer, İnternet’teki bir web sitesinde kontrol etmek için daha önemlidir. Bunun dışında lisanslı internet paketi hizmeti sunan markaların internet sitelerini de inceleyebilirsiniz. Bu markalı arayüzler ayrıca bulunduğunuz yerin fiber optik altyapıya sahip olup olmadığını da kontrol eder. Pinginiz yüksekse altyapınızı kontrol edebilir ve hızlandırmak için ilk adımları atabilirsiniz.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Bedelli askerlik yerleri saat kaçta açıklanacak? 2024 Bedelli askerlik sonuçları ne zaman belli olacak?

Ping Kaç Olmalı?

Bildiğiniz gibi milisaniye cinsinden ulaşılan değer ne kadar yüksekse o kadar yavaştır. Şimdi, ulaştığımız bu değer ne sıklıkta ve ne sıklıkta yavaş mı yoksa hızlı mı olmalıdır? İdeal milisaniye değeri 30-50 milisaniyedir. Elbette tam milisaniye değeri 30’dan küçüktür. Ancak bu düzeyde kalıcı veri iletim hızı ancak fiber optik internet üzerinden mümkündür.

Ping Düşürme Nasıl Yapılır?

Veri aktarım hızını artırmanın birkaç yolu vardır. Bu yollar kolaydan zora doğru ilerler. Kullanıcılar sorunu genellikle ilk adımı tamamladıktan sonra çözer. Ancak bu, herkesin son adıma gelmediği ve sorun yaşamadığı anlamına gelmez. Son aşamaya geldiğimizde bile birçok kullanıcı ideal milisaniye değerini bulamıyor ve vazgeçiyor. Veri aktarım süresini iyileştirmeye yönelik bazı adımlar aşağıda verilmiştir.

  • Açık olan tüm programları kapatın.
  • İnternetinize başka bir platformdan giriş yapılıp yapılmadığını kontrol edin, giriş varsa mevcut cihazları kapatın. Tek bir bağlı cihazın olmasına özen gösterin.
  • Laptop veya kablosuz bağlantıya sahip olan bir cihazınızı modeminizin yakınına götürün.
  • Ethernet kablonuzu kontrol edin, kırık veya çatlak olması durumunda uzman ekipleri arayarak yardım talep edin.
  • Bilgisayarınıza mutlaka antivirüs programı yükleyin. Virüsler, milisaniye değerinizde oynamaya sebebiyet verecek etkenlerin başında gelmektedir.
  • Modeminizi kapatıp açın.
  • Yukarıda bahsettiğimiz tüm çözümlere rağmen veri iletme sürenizde bir iyileştirme gözlemlenmiyorsa uzman destek başvurusu yapın. Çünkü bu noktada sizin yapabileceğiniz hiçbir şey kalmamaktadır.

Uzmanlardan oluşan bir ekip önce sizinle telefonla iletişime geçecek ve sorunu uzaktan çözmeye çalışacaktır. Bu bir sistem sorunu veya altyapı sorunuysa size bildirilir. Eğer böyle bir sorun yoksa ve özel bir sorunsa uzman bir ekip evinize gelir. Tüm işlemler profesyoneller tarafından yapıldığından ideal ping değerini yakalayabilirsiniz.

Yorum yapın

en iyi