Kemal Anadol kimdir? Kemal Anadol kaç yaşında, nereli? Kemal Anadol öldü mü? Kemal Anadol nerede yaşıyor? Kemal Anadol hangi partiden?

Türkiye’nin siyasi, hukuki ve çevresel meselelerindeki katkılarıyla tanınan isimleri arasında yer alan Kemal Anadol’un kim olduğu merak edilerek aratılmaya başlandı. Kemal Anadol kimdir? Kemal Anadol kaç yaşında, nereli? Kemal Anadol öldü mü? Kemal Anadol nerede yaşıyor? Kemal Anadol hangi partiden? soruları ise gündeme geldi. İşte merak edilen o soruların cevapları…

KEMAL ANADOL KİMDİR?

Kemal Anadol, 25 Kasım 1941 tarihinde Safranbolu’da doğdu. İlk öğrenimini Karadeniz Ereğli’de tamamladıktan sonra Ankara’da orta ve lise eğitimini tamamladı. Hukuk alanındaki lisans eğitimini 1962-1963 ders yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Bu dönemde, yazın alanında önemli bir ödül olan “Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Armağanı”nı kazanan Anadol, Türkiye’nin tek kurumsallaşmış ödülüne layık görüldü.

Askerlik hizmetinin ardından Karadeniz Ereğli’de serbest avukatlık yapmaya başlayan Anadol, 1965 yılında günlük “Ereğli Memleket” gazetesini kurdu. Gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü üstlendi ve günlük köşe yazıları kaleme aldı. 12 Mart 1971’de meydana gelen askeri müdahalenin ardından Anadol ve gazetesi, idare tarafından eleştirilen içerikleri nedeniyle dikkat çekti. Bu dönemde, santral sabotajı iddiasıyla gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı.

1973 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Zonguldak Milletvekili seçilen Anadol, parlamentoda işçi sınıfının sorunlarını dile getirdi ve CHP’nin üst organlarında görev aldı. Ancak 12 Eylül 1980 darbesi ile parlamento kapatıldı. Anadol, Türkiye Barış Derneği’nde etkin rol aldı ve darbenin ardından hapis cezasına çarptırıldı. 1987’de serbest bırakıldıktan sonra, çevre konularına ve hukuk-demokrasi meselelerine odaklandı.

Anadol’un çevrecilik mücadelesi, özellikle İzmir Aliağa’da termik santral kurulmasına karşı verilen hukuki ve toplumsal mücadele ile dikkat çekti. Yürütmeyi durdurma kararının alındığı bu süreç, çevre ve halkın haklarını savunma açısından önemli bir örnek teşkil etti. Anadol, bu mücadeleyi “Termik Santralara Hayır” adlı kitabında detaylarıyla anlattı.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Muhammed Dahlan kimdir? Muhammed Dahlan nereli, kaç yaşında?

Anadol, siyasi kariyerine 1991 yılında son vererek İzmir’e yerleşti ve tarih araştırmalarına yöneldi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve 20. yüzyıl olayları üzerine çalışmalar yaptı. “Büyük Ayrılık” adlı eseri, Türk ve Yunan halklarının yaşamlarını etkileyen olayları tarihi belgeler ve kişisel tanıklıklarla anlatmaktadır. 2002 seçimlerinde CHP’den İzmir Milletvekili olarak tekrar parlamentoya giren Anadol, 2011’de milletvekilliğini sonlandırdı.

Yorum yapın

en iyi