Soyadı doğrulama belgesi, bir kişinin soyadının neden ve ne zaman değiştirildiğini, değişiklikten önceki ve sonraki adın yanı sıra bir kamu kurumu tarafından düzenlenen bir belgedir. Bulgar veya Türk noter tarafından bizzat düzenlenen “İsim Denklik Beyanı” adlı belge ile karıştırılmamalıdır. Beyanların kapsamı ve geçerliliği sınırlıdır.
İsim Denklik Belgesi Nereden Alınır?
Genel mantık olarak soyadı değişikliğini yapan kurum, bunu kanıtlayan belgeleri düzenleyen kurumdur. İsim değişikliği prosedürüne bağlı olarak, farklı kurumlar için farklı belgeler mevcuttur. Örneğin evlilik nedeniyle soyadınız değiştiyse, nüfus dairesi tarafından düzenlenen “evlilik kayıt şablonu” veya evliliğinizin gidişatını ve soyadı değişikliğinizi listeleyen “kayıt tasdikli sureti” yeterli olacaktır. Mahkeme tarafından adınızı değiştirdiyseniz, ad değişikliğini mahkeme kararının bir kopyası ve kimlik doğrulama belgenizin bir kopyası ile onaylayabilirsiniz.
Göçmenler için İsim Denklik Belgesi
İsim denklik belgesi başvurusu doğrudan ilgilinin bulunduğu yerdeki Nüfus Müdürlüğüne yapılırsa, Nüfus Müdürlüğü başvuruyu yapan kişinin Türk vatandaşlığını almadan önce adının ve soyadının varlığını teyit eder. Nüfus sayımı defteri denklik belgesi ile birlikte verilir. Başvuru sahibinin Türk vatandaşlığını almadan önce adı ve soyadı kaydedilmemişse, aynı isim belgesi başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne yapılır. İlgili kişinin dosyasının Genel Müdürlük tarafından yapılan incelemesi sonucunda, dosyada kişinin kızlık soyadı ve adına ilişkin yeterli bilgi ve belge bulunması halinde muadili bir belge düzenlenir. Kızlık soyadı bilgisi veya dosyadaki belgeler eksikse kimlik belgesi düzenleyemiyoruz.
İsim Denklik Belgesi Çıkartılamıyorsa Ne Yapılmalı
Nüfus Müdürlüğü veya Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından belge düzenlenmesine dayanak teşkil edebilecek kayıt ve belgelerin bulunmaması durumunda, isim denklik belgesi düzenleme adımları aşağıdaki gibidir:
1- Örneğin Türk vatandaşlığınızın yanında Bulgar vatandaşlığınız da var. Bulgar pasaportunuzun noter onaylı Türkçe çevirisi yaptırarak pasaport aslı ve çeviriyle birlikte nüfus müdürlüğüne başvurarak belgenin düzenlenmesini isteyebilirsiniz.
Eğer nüfus kayıtlarında yabancı vatandaşlığınıza dair bir bilgi yok ise İsim Denklik Belgesi düzenlenmez. Bu durumda ilk önce yabancı vatandaşlığınızın olduğunu beyan etmeli ve akabinde İsim Denklik Belgesini talep edebilirsiniz.
2- Örneğin Bulgar vatandaşlığınızın bildirimini yaparak İsim Denklik Belgesi almanız için ilk önce Bulgaristan’daki Doğum Kayıt Örneğini çıkartmalı, Bulgaristan’da tercüme ve tasdiklerini yaptırmalı, Türk konsolosluğunda onay ettirmeli ve bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğüne veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ibraz etmelisiniz.
3- Eski göçmensiniz ve ne sizin adınıza ne de anne ve/veya babanızın adına İsim Denkik Belgesi düzenlenemiyorsa Bulgaristan’daki nüfus kütüklerinden Doğum Kayıt Örneği alınarak tercüme ve tasdikleri yaptırıldıktan sonra Türkiye’de bağlı olunan nüfus müdürlüğüne ibraz edilerek İsim Denklik Belgesi düzenlenmesi talep edilir.