Kısa Süreli İnsomniya Nedenleri
Kısa süreli insomniya, çoğu zaman yaşanılan stres seviyesinin artması ya da yaşanan olağanüstü bir durumdan dolayı ortaya çıkar. Örneğin; yaşanan ölüm, maddi kayıp, sağlık sorunları, iş kaybı gibi durumlar kısa süreli insomniyanın nedeni olarak sıralanabilir. Aynı zamanda alkol kullanımı, bedensel uygulanan spor programı, kafeinli içecekler, hamilelik ilk üç ayı gibi durumlar da kısa süreli insomniya problemini tetikleyen etkenler arasındadır.
Kronik İnsomniya Nedenleri
Kronik insomniya uzun dönem liği anlamına gelir ve komorbidite ile ilişkilidir. Bu hastalık, kişide günlük aktivitelerde zorluk, yorgunluk ve motivasyon kaybı gibi problemlerin oluşmasına neden olur. Uyku bozukluğu, depresyon, anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklar, ülseratif kolit, astıma gibi fizyolojik sağlık sorunları, yaşam tarzı değişiklikleri, meslek, köken ya da diğer toplumsal faktörler insomniyanın kronik olma sebepleri arasındadır.
Tekrarlayan Gecelik Uyku Kaybı Nedenleri
Gecelik uyku kaybı genellikle yoğun çalışma, hareket halinde çalışma, uykunun bozulması veya her gün sabah erken kalkma gibi durumlardan kaynaklanan uyku bozukluklarıdır. Unutkanlık, bağımlılık davranışları veya isteksizliğin olması bu hastalığın belirtileri arasındadır. Gecesi aşırı derecede korku türü yaşanması, evham ya da paranoya gibi durumlar tekrarlayan gecelik uyku kaybının risk faktörleri arasındadır.
İnsomnia Tedavisi
İnsomniya tedavisinin amacı, kişiyi dinlenmeyi ve kestirmeyi öğreterek haf yaralara yönelik olmasıdır. Bir kişinin yaşamının belli alanlarındaki değişiklikleri karşılamak için doktorun teknikleri kadar hastanın inancı ve uyguladığı stratejiler de etkili olmaktadır. Erken uyanma ve uzun uykusuzluk dönemlerinde alınan geleneksel ilaçların yanısıra, uyku biyolojik ritminin artırılması ve desteklenmesi yönünde davranışsal terapi teknikleri, bireysel ve grup terapisi de insomnianın tedavisinde kullanılmaktadır. İnsomniya üzerine sağlıklı bir şekilde okuma yaparak, çevrenizden destek alarak ve uzman desteği alarak yönlendirilerek bireysel olarak normal sürece girmesi sağlanabilir. Sağlıklı uyku alışkanlıklar kazandırarak ve genel sağlık ve uykuyu geri kazanarak insomniya hızla tedavi edilebilir.