Gazi Yaşargil kimdir? Gazi Yaşargil kısaca hayatı ve biyografisi – HY Gazete

Yüzyılın Beyin Cerrahı Gazi Yaşargil’in hayatı ve biyografisi merak edildi. Peki, Gazi Yaşargil kimdir? Gazi Yaşargil kısaca hayatı ve biyografisi haberde.

GAZİ YAŞARGİL KİMDİR?

Gazi Yaşargil, 6 Temmuz 1925 tarihinde, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bir Kaymakam’ın çocuğu olarak doğdu. Adı Mahmut Gazi Yaşargil’dir. Ailesi, anne tarafından Karadeniz kökenliyken, baba tarafı Beypazarı’nda ilk yerleşen Kayhan aşiretine mensuptur. Lice’de yaşarken abisi İhsan, tifo nedeniyle vefat etti.

Gazi Yaşargil, üç aylıkken annesi Sahavet hanım ve 4 yaşındaki ablası Selma ile birlikte babalarının yeni görevi nedeniyle Ankara’ya taşındılar. Daha sonra, Erdem ve Günay adında iki kardeşi de yurtdışında tıp eğitimi alarak doktor oldular. Şu anda, Erdem, Basel’de karın cerrahisi profesörü olarak görev yapmaktadır.

Yaşargil, Ankara Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi’ne girdi. 1944 yılında Almanya’ya giderek Friedrich Schiller Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etti. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın etkisiyle 1945 yılında buradan ayrılarak İsviçre’deki Basel Üniversitesi’ne kaydoldu ve 1950 yılında doktora derecesini aldı.

Bern Üniversitesi’nde bir süre psikiyatri bölümünde çalıştıktan sonra nöroşirürji alanına yönelmeye karar verdi. Beyin anatomisi ve genel cerrahi alanlarında çalışmalarını sürdürdü ve 1953 yılında Basel Üniversitesi’nin nöroşirürji bölümünde göreve başladı.

Gazi Yaşargil’in diğer kardeşi Günay da Zürih’te nörofizyoloji profesörü olarak çalışmaktadır. Yaşargil, Zürih’e döndükten sonra 30 Ekim 1967’de cerrahi mikroskop kullanarak ilk beyin bypass ameliyatını gerçekleştirdi. Bu başarısı nedeniyle nöroşirürji dünyasında adını duyurdu ve cerrahi ekipmanlarının eksikliğini fark ederek yeni araştırmalara yöneldi.

Bu çalışmaları sonucunda, cerrahi alanında yüzer mikroskop ve anjiyografi gibi önemli katkılarda bulundu. Kullandığı mikroskop, anevrizmaların tedavisinde önemli bir rol oynadı. 1973 yılında profesör unvanını kazandı ve Zürih Üniversitesi Nöroşirürji Bölümü’nün başkanı oldu.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Derya Pınar Ak kimdir? Derya Pınar Ak nereli kaç yaşında? Derya Pınar Ak kaç kilo? - HY Gazete

Mikrosinir cerrahisinin öncüsü olan Gazi Yaşargil, “Beyin ve Sinir Cerrahı,” “Profesör Doktor” ve “Yüzyılın Beyin Cerrahı” unvanlarına sahiptir. Ayrıca, epilepsi ve beyin tümörlerinin tedavisinde kendi geliştirdiği yöntemleri kullanarak önemli katkılarda bulunmuştur. Emekli olduğu 1999 yılına kadar Zürih Üniversitesi ve Zürih Üniversite Hastanesi Sinir Cerrahisi Departmanı’nda çeşitli görevlerde bulunmuştur. 1999’da Geleneksel Sinir Cerrahları Kongresi’nde “Yüzyılın Sinir Cerrahı” olarak seçilmiştir.

Yorum yapın

en iyi