Ertuğrul Dursun Önkuzu kimdir? Ertuğrul Dursun Önkuzu nasıl öldü, kim öldürdü? – HY Gazete

Ertuğrul Dursun Önkuzu, 1948 yılında Tokat’ın Zile ilçesinde doğdu. Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda eğitim görmekteyken, 23 Kasım 1970 tarihinde karşıt görüşlü öğrenciler tarafından vahşice öldürüldü. Cenazesi doğduğu Zile ilçesinde toprağa verildi. Genç yaşta hayatını kaybeden bu ülkücü gencin adı, birçok şiir ve türküde anıldı. Yazar Emine Işınsu, “Sancı” adlı romanıyla Dursun Önkuzu’nun yaşamını anlattı. Sanatçı Mustafa Yıldızdoğan ise şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun “Önkuzu” adlı şiirini besteleyerek bir şarkı haline getirdi. Ayrıca, 12 Eylül Askeri Darbesi’ni konu alan Lütfü Şehsuvaroğlu’nun “Kafes” adlı kitabından uyarlanan Kafes filminde Dursun Önkuzu’nun karakteri canlandırıldı.

ERTUĞRUL DURSUN ÖNKUZU NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Eğitim gördüğü Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda, 23 Kasım 1970 tarihinde, karşıt görüşlü öğrenciler tarafından işkencelerle katledildi. Önce üç gün boyunca hapsedilip acımasızca dövüldü, ardından işkencelere tabi tutuldu. Son olarak ciğerlerine pompa ile hava basılarak, üçüncü kattan boşluğa bırakılarak şehit edildi.

Ertuğrul Dursun Önkuzu, genç yaşta işkencelere ve vahşete maruz kalarak hayatını kaybeden Ülkücü hareketin ilk şehitlerinden biri olarak tarihe geçti. Önkuzu’nun naaşı, 23 Kasım 1970 tarihinde kaybettiği yer olan Tokat’ın Zile ilçesinde defnedildi.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Murat Taylan kimdir? Murat Taylan nereli ve kaç yaşındadır?

Yorum yapın

en iyi