Diyetisyen maaşı deneyime, bilgiye, başarıya göre değişmektedir. İşinde başarılı olan ve ün yapmış diyetisyenler okullarla, iş yerleriyle, spor salonlarıyla ve özel kurumlarla anlaşır ve kendine müşteri çeker. Bu sayede kazandıkları ücret yüksek rakamlara ulaşır. Diyetisyen ne kadar kazanır? sorusundan sonra hep birlikte diyetisyen nedir? ne iş yapar inceleyelim.
Diyetisyen Nedir? Ne İş Yapar?
Değişen dünya ile yaşam şeklimiz de iş hayatımız da değişti. İnsanlar daha az hareket ederek daha çok para kazanır oldu. Hal böyle olunca insanlar hareketsizlikten ve hazır yiyeceklerden dolayı obezite ile karşı karşıya kaldı. Obezite olanlar ya da olmak istemeyenler, fazla kilolular, sağlık problemi olanlar, diyet yapmak isteyenler, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler hatta kilo almak isteyenler diyetisyenlere başvurur. Diyetisyenler ise kendisine gelen kişilerin isteklerine ve ihtiyaçlarına göre sağlıklı bir yaşam sürmesi için özel bir diyet programı oluşturur. Diyetisyenler kamu alanlarında, özel sektörde, hastanelerde, kendi yerlerinde , spor salonlarında, sağlık alanlarında ve şirketlerde çalışabilir.
Diyetisyen Nasıl Olunur?
Diyetisyenler insanların beslenme şekillerine yön veren onların vücutlarına ve isteklerine göre onlara diyet programı hazırlayan kişilerdir. Diyetisyen olmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Karşınıza gelen kişinin derdine deva olmak ve onunla yakından ilgilenmek zorundadır. Diyetisyenlik özveri isteyen bir iştir. Diyetisyen olmak için ilgili bölümlerde 4 yıl üniversite okumak gereklidir:
Beslenme ve Diyetik Fakültesi , Sağlık Bilimleri fakültesi Beslenme ve Diyetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Yüksek okulu Beslenme ve Diyetik Bölümü.
Bu bölümleri 4 yık okuyup başarıyla mezun olanlar, alacakları lisans diploması sonucunda diyetisyen olarak çalışmaya hak kazanırlar. Ayrıca yine aynı bölümlerin yüksek lisans çalışmalarına katılarak diyetisyenlik yapabilirler. Fakat çoğu yüksek lisans programı mezun olduğunuz lisans programı ile uyum ister. Yani sağlık bilimleriyle alakalı bir alandan mezun olan kişilerin yüksek lisans programına katılmaları daha olasıdır. Diyetisyenlik lisans programları 4 yıl sürer. Yüksek lisans programları ise 2 yıl sürer. Tabii ki lisans eğitiminin sonunda hemen diyetisyen olarak başlamak başarılı olunacağı anlamına gelmez. Öncelikle bir staj yaparak işinizi öğrenmeli püf noktalarını kavramalısınız. Staj süresince edinilen tecrübe iş hayatı boyunca işinize yarayacaktır. Edindiğiniz tecrübelerle danışanlarınıza istediği hizmeti daha kısa sürede, daha rahat vereceksiniz bu da sizin tercih edilme sebebiniz olacaktır. Böylece iş sektörünüzde ün yapacaksınız. Bu da danışanlarınızın haliyle de gelirinizin artacağı anlamına gelir.
Diyetisyen Ne Kadar Para Kazanır?
Diyetisyen olmak isteyen kişiler tarafından internet üzerinden en çok aratılan meslekler arasındadır. 2020 senesinden itibaren diyetisyen maaşları ortalama 8000 ₺’dir. Özel sektörde çalışan diyetisyenlere verilen maaş deneyimlerine ve başarılarına göre 12000 ile 20000 ₺ arasındadır. Diyetisyen maaşı kamu hastanelerinde çalışanlar için ise daha farklıdır. Kamu hastanelerinde çalışan diyetisyenlerin maaşı 10.000 ile 16.000 ₺ arasındadır. Tecrübesi olan ve kendi yerinde hizmet veren işinde ün yapmış diyetisyenlerin maaşı ise 15.000 ile 50.000 ₺ arasındadır.