50 sorudan 35‘ini doğru cevaplayan ve elektronik ortamda yapılan elektronik sınavdan 70 ve üzeri puan alan sürücü adayları, elektronik ehliyet sınavını geçerek ehliyet sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu seviyeleri geçen adaylar ehliyet sınavını geçtikten sonra bir sonraki seviyeye geçerler.
- Kayıtlı olduğunuz sürücü kursundan direksiyon eğitimi alırsınız.
- MEB Direksiyon sınavına girersiniz.
- Sürücü belgesi sertifikaları geldikten sonra ehliyet için başvurularınızı ilgili kuruma yaparsınız.
Uygulamalı sınav, kayıtlı olduğunuz ilçenin ulaşım kurulu tarafından belirlenen tarih ve saatte yapılacaktır. Uygulamalı sınav toplam 35 dakikadır. Sınavın ilk beş dakikası araç ve gereçlerle ilgili sorulara ayrılmıştır. Sonraki 30 dakika boyunca, sürüş becerileriniz ve trafik akışındaki yol davranışlarınız ölçülür. Sürüş becerilerinizi ölçen bölümde, davranışlarınız sınavın puanlama tablosuna göre değerlendirilecektir.
Ehliyet sınavını geçtiniz ve ehliyetinizi almaya hak kazandınız ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Ehliyet sınavı ve ehliyet sınavını geçtikten sonra yapılacak iş ve prosedürleri adım adım anlatalım.
Türk ehliyeti almak için teorik ehliyet e-sınavı ve direksiyon sınavında başarılı olmanız gerekmektedir.
Bu sınavları geçmeniz durumunda, kayıtlı olduğunuz sürücü kursundan size bir ehliyet verilecektir. Bu sertifika iki yıl geçerlidir. Bu ehliyet ile ehliyet alabilirsiniz. Sürücü belgesi, sürücü belgesi almak için kullanılan bir belgedir. Bu belgeyi kullanarak araç kullanamazsınız. Ehliyet ile araç kullanmak, ehliyetsiz araç kullanma cezası ile sonuçlanacaktır.
Sürücü belgesi almak için yalnızca sürücü belgesi yeterli değildir. Ehliyetin yanına başka belgeler koyarak ehliyet alabilirsiniz. Bu makale, direksiyon sınavını geçtikten sonra yapmanız gerekenler konusunda size adım adım rehberlik edecektir.
Sürücü Belgesi Gerekli Belgeler
Ehliyet almak için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nden randevu almanız gerekecektir. Sürücü belgesi başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:
- Kayıtlı olduğunuz sürücü kursunun verdiği ehliyet sertifikası
- Kimlik kartı (nüfus cüzdanı) veya pasaportunuz yanınızda olmalı
- Aile hekiminden alınmış sağlık raporu
- Harçların ödendiğine dair banka makbuzu
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubu belgesi
Türkiye Cumhuriyeti Sürücü Belgesini almaya hak kazanmanız için ödemeniz gereken bazı ücretler vardır.
1) Sürücü belgenizin “Harç Ücreti”,
2) Sürücü belgesi kartı ücreti,
3) Polis yardımlaşma Vakfı için katkı bedeli.
Bu ücretler ehliyet başvurusu yapılmadan önce, yani ehliyet sınavını geçtikten sonra yatırılmalıdır. Rezervasyon yaptırdıysanız bu ücretlerin rezervasyon yapılmadan önce anlaşmalı bankaya ödenmesi gerekmektedir.
Ehliyet Ücretleri Ne Kadar, Nereye Yatırılır?
- Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi veya Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankaları aracılığıyla: Ehliyet belgesi sınıfınıza uygun yukarıda belirtilen sürücü belgesi harç bedeli yatırılır.
- Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi veya Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankaları aracılığıyla: 2023 yılı için 280 lira sürücü belgesi değerli kağıt bedeli yatırmanız gerekmekte.
- Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankasından birine: 2023 yılı için 705 lira sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedeli yatırmanız gerekmektedir.
1 Ocak 2023 tarihiyle birlikte, A sınıfı ehliyet kurs ücretleri 7.048 TL’ye yükseldi. 2022 senesinde 130 TL olan yazılı sınav harç fiyatında da artış yaşandı. 1 Ocak 2023 tarihiyle birlikte; A sınıfı sürücü belgesi harç ücreti 2022 senesinde 370 TL iken 2023’te 825,70 TL oldu
(Ödeme yaptığınıza dair belgeyi (makbuz, dekont) sürücü belgesi almak için randevuya giderken yanınıza alınız.)
Ehliyet sınavını geçtikten sonra ehliyet, kayıtlı bir sürücü kursu tarafından verilir ve onay için Milli Eğitim Bakanlığına gönderilir. Nitelikli sertifikalar, Milli Eğitim Kurumu’nun iş yüküne bağlı olarak ortalama bir hafta içinde onaylanır ve tamamlanır. Sürücü adaylarına kendi oluşturdukları bir sertifika verilecektir.
Kursta ehliyet aldıktan sonra iki yıl içinde ehliyet başvurusunda bulunmalı ve ehliyet almalısınız. Bu belge iki yıl geçerlidir.
Ehliyet Sertifikası Ne Zaman Verilir?
E-sınavı geçip ehliyet sınavını da geçerseniz, ehliyetiniz kayıt olduğunuz sürücü kursu tarafından verilecektir. Sertifikalar Milli Eğitim Kurumu tarafından onaylanmıştır. Sürücü kursu ehliyetinizi verdikten sonra size bu belgeye ek olarak çeşitli belgelerle birlikte bir sürücü belgesi gönderilecektir. Ehliyetinizi alırken bu belgeleri yanınızda getirirseniz..
Tüm sınavları geçip şimdi rezervasyon yaptırırsanız yaklaşık 10 gün içinde ehliyetinizi alabilirsiniz. Ehliyetin verilmesi bir hafta sürer. Testinizden 10-11 gün sonra randevu almanızı öneririz.
Yukarıda ehliyet sınavından ve ehliyet sınavından sonra yapılması gerekenlerden bahsettim. Nvi ile rezervasyon yaparak başvurduğunuz için eyalet veya ilçe yoğunluğuna göre rezervasyon yapamayabilirsiniz. Ayrıca sürücü kursunun verdiği ehliyeti hazırlamak biraz zaman alıyorsa ehliyet almak daha uzun sürebilir. Ehliyetinizin gelişi bulunduğunuz bölgeye ve sürücü kursuna göre değişiklik gösterebilir.
Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer?
2018 yılında yapılan değişiklikle birlikte ehliyet alma süresi önemli ölçüde kısalmıştır. Artık bilgisayarınızdan veya tabletinizden elektronik sınav formatında sınava girebilirsiniz. Ehliyet sınavını geçerseniz kısa sürede ehliyet alabilirsiniz.
Ehliyet almak isteyenler, yeni sistemde 45 ila 50 gün gibi kısa bir sürede ehliyet alabiliyor. Başarısız olursanız, ehliyetinizi almanız biraz zaman alacaktır.