Günümüzün en gözde meslekleri içerisinde yer alan savcılık mesleği devlet adına araştırma soruşturma yapma yetkisine sahip iddianame hazırlama yükümlülüğü olan kişilerdir. Pek çok kişinin hayalini kurduğu savcılık, bir suç haberinde harekete geçme yetkisini elinde tutuyor. Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan savcı, elde edilen bulgu ve deliller ile soruşturma dosyası oluşturur.
Cumhuriyet Başsavcısı Nedir? Ne iş yapar
Yargıya gelince, her eyalette, Ağır Ceza Mahkemesi bulunan ilçelerde ve Asliye Ceza Mahkemesi bulunan ilçelerde birer Cumhuriyet Savcılığı bulunmaktadır. Başsavcı, Cumhuriyet savcılarının en yüksek rütbesidir. İhbar veya kanun kapsamında bir suç işlendiği tespit edildiğinde, soruşturma başlatabilir ve kamu davası açılmasına karar verebilir.
Cumhuriyet Başsavcısı Nasıl Olunur?
Yargının önemli temsilcisi olarak bilinen savcılık mesleği halk arasında kutsal meslekler arasında tanımlanır. Suçluların gün yüzüne çıkarılması, meydana gelen suçun araştırılması ve bunla ilgili olarak gerekli iddianamenin hazırlanarak yargılamanın başlatılması sürecini yöneten savcıdır. Ölüm durumunda olay yerinde inceleme yapan önemli isimlerdendir. Suçlar ortaya çıkarılarak, şahıslar tespit edilerek ve sonuç olarak iddianameler düzenlenerek davalar ilgili hakimlere gönderilir. Cumhuriyet savcısı olmak isteyen kişilerin dört yıllık hukuk fakültesi eğitimini tamamlamaları gerekmektedir. Mezun olduktan sonra bir giriş sınavını geçmek zorundadırlar. Başsavcı, atanmış ve profesyonel olarak eğitilmiş savcılar arasından atanır.
Cumhuriyet Başsavcısı Görevleri
Her eyaletin yargı sisteminden sorumlu olan Başsavcı’nın görevi, yasadışı bir suç haberi alındığında kamuya şikayette bulunmanın uygunluğu konusunda soruşturma başlatmak ve gerekli kanıtları toplamaktır. Şüphelilerin tespit edilmesini ve tespit edilmesini sağlayın.
Cumhuriyet Başsavcısı Yetkileri
Mahkemelere katılanlar da dahil olmak üzere genel kamuoyu, savcının ne olduğu ve hangi görevleri yerine getirdiği hakkında pek bir şey bilmiyor. Bilgi, şikayet veya hukuka aykırılık tespiti halinde kanuni hükümler çerçevesinde araştırma ve soruşturma yapmakla yükümlüdürler. Başsavcı’nın yetkileri şunlardır:
✓ Dava konusu olan taraflar ile ilgili kanıtların toplanması
✓ Kasten veya taksir ile adam öldürme durumlarında ölen kişi ile ilgili adli muayene takibi
✓ İddianame hazırlama
✓ Mağdurların veya kamunun haklarının savunulmasını sağlama
Cumhuriyet Başsavcısı Maaşı
Savcı maaşları pek çok şekilde ele alınır. Derecelere göre değişen, hizmet yılına göre değişen maaşlarda savcılar ve hâkimler aynı maaşı alırlar. Farklılık ek ödemelerde ön plana çıkar. Temel olarak verilen maaşlarda bir farklılık bulunmaz. Hâkimlik ve savcılık direkt olarak tercih edilmez. Sınav sonucunda birey savcı veya hâkim olarak atanır. Bundan dolayı maaşlar eşittir. Son verilere göre güncel olan cumhuriyet başsavcısı maaşı 1.derecede hâkim ve savcı için geçerli olan tutar 20.000 TL civarındadır.