Eskimeyen mesleklerden olan çömlekçilik hala meslek erbaplarına ciddi rakamlar kazandırıyor. Günümüzde çok sık rastlanmayan meslek gurubu zaman zaman sokak aralarında, zaman zaman da turistik bölgelerde iş yaparak gelir elde edebiliyorlar. Babadan kalma veya bir ustanın yanında çırak olarak yetiştikten sonra yapılmaya başlanan çömlekçi sadece tabak, çanak üretiminden ziyade sanatsal değeri olan ürünlerin üretimini de yapabiliyor. Kazanç bakımından birçok çömlek ustasına çömlekçiler ne kadar kazanır? sorusu soruluyor. Çömlekçiler ise bu işi para için değil sanatsal değeri için yaptıklarını veya baba mesleği olduğunu söylüyorlar.
Çömlekçilik Nedir? Çömlekçi Ne İş Yapar?
Çömlekçiler ham maddesi toprak olan, tabak, çanak, vazo, süs eşyası ve daha birçok ürünü el emeğiyle üreten kişilerdir. Geçmişte oldukça fazla kişi tarafından yapılan meslek günümüzde artık nostaljik mesleklerden biri olmuş ve iyi çömlekçi usta sayısı hayli azalmıştır. Toprağın su ile karıştırılması sonucu bir çarkla toprağa şekil verilerek yapılan ürünler günümüzde dahi birçok ülkeye ihraç ediliyor. Bu bağlamda her ne kadar çömlekçilik eski bir meslek olsa da popülaritesini devam ettiriyor diyebiliriz. Eskiden günlük ihtiyaçlar için çömlekçilere uğrayan insanlar şimdi ise bir sanatın nasıl yapıldığını görmek ve hediyelik, süs eşyası almak için çömlekçilere uğruyorlar.
Çömlekçilik birçok yörede yapıldığı gibi her yörenin kendine has çömlek usulü vardır. Her çömlekçi yöresinin usullerine uygun olarak çömleklerini yapıyor. Toprağa biçim verme sanatı olarak değerlendireceğimiz çömlekçilik işinde çömlekçi maaşı diye bir şeyden bahsetmek çok da mümkün değil. Çünkü çömlekçiler yapıp sattıkları ürün kadar gelir sağlayabiliyorlar. Bunun yanında turistik bölgelerdeki bazı dükkanlar çömlek ustalarından aldıkları ürünlerin satışını ve ihracatını yaparak ciddi kazanç elde edebiliyorlar. Buralarda çalışan kişilerin çömlekçi maaşı ise genel olarak asgari ücret oluyor.
Çömlekçilik Malzemeleri
Çömlek yapımında kullanılan malzemeler oldukça basit ancak gerekli malzemelerdir. Düz toprak kullanılmayan çömlek yapımında genel olarak kil kullanılıyor. Kilin daha çabuk şekil alması ve kuruması normal toprağa göre daha dayanıklı olması tercih edilme sebeplerinden. Çömleğin bazı yerlerinin yapıştırılması için de kil gerekli.
Yine çömlek yapımında kullanılan bir diğer malzeme metal olan şekillendirici ve düzeltici aletler, yapıştırma spreyleri, çanağın elle şekil verilmesinde kullanılan çark, çamuru kesmek için kesici teli, çamuru açmak için oklava gibi malzemeler çömlekçilerde olması gereken malzemeler. Çömlekçilik mesleğine gönül veren ve çömlekçi olmak isteyen kişiler bu malzemelerin nasıl kullanıldığı, hangi aşamada hangi malzemenin kullanıldığını bilmelidirler. Kaliteli bir çömleğin yapımı malzemelerin yerli yerinde kullanılmasına bağlı oluyor. Bu çerçevede birçok çömlek ustası bu malzemeleri ustalıkla kullanabiliyor.