Genellikle yedi gün boyunca görev yapan cami hocası deyim yerinde ise yirmi dört saat görev başında bulunabilirler. Kişilerin dini konularda aydınlatma ve ibadet ihtiyaçlarını karşılamada cami hocasına birçok görev düşer. Beş vakit namaz kıldırma, sohbet etme ve kuran öğreticiliği gibi birçok konuda görev yaparlar.
Cami İmamı Nedir? Ne İş Yapar?
İslam dininde cami hocası ön plana çıkan terimdir. Önder, lider anlamına gelir, cemaatle birlikte namaz kıldırmakla görevli kişiye cami imamı denir. Namaz kıldırmanın yanında dini görevleri yerine getirmede görevli kişidir. Bu görevleri yerine getirme işine imamet adı verilir. İmamlık mesleği ilk olarak ortaya çıkışı Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından uygulamaya konarak başlamıştır. Cami imamının belli başlı görevleri şunlardır;
✓ Cami veya mescidin zamanında ibadete açılması
✓ Namazdan önce ve sonra Kuran ı Kerim okumak
- Cemaati dini konularda aydınlatmak
✓ Namaz vakitlerinden önce camide bulunmak
✓ Cemaate namaz kıldırmak
✓ Kurs, toplantı ve seminerlere katılmak
✓ Cenazelerin yıkanması ve defin işlemleri
✓ Mevlit okuma
Cami İmamı Maaşı Ne Kadar ?
Tüketici fiyat endeksi, memur ve emekliler için ücret artışlarını yönlendiriyor. Milyonlarca insanın en çok ilgilendiği metrik, birçoğunun maaşını belirliyor. Cami imamı da bunlardan biridir. Bu noktada yeni yılın ilk yarısına ait veriler ortaya çıktı. Bu veriler enflasyon farkı artı 7,33’lük bir artışı gösteriyor. Bir cami hocasının maaşı 10.500 TL’den başlıyor ve 12.800 TL’ye kadar değişiyor. Uzun yıllar hizmet verdikten sonra emeklilik yaşına gelen emekli cami öğretmenlerinin maaşları 8 bin 700 TL’den başlıyor.
Cami Hocası Nereye Şikâyet Edilir?
Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşların soru ve şikayetlerini değerlendirmek üzere Din Danışma Hattı uygulamasını devreye aldı. Daha sonra Alo 190 din müşaviri olarak düzenlenen hat, vatandaşların dilek ve şikayetlerini iletebilmelerine olanak sağlıyor. Bu hizmet tüm vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Vatandaşlardan gelen yoğun talepler doğrultusunda geniş bir kitleye hizmet vermeyi hedefliyoruz. Camilerde görev yapanlara eskilerin tabiriyle cami hocası denir. Günümüzde bu kişilere cami imamı veya müeddin denilmektedir. Cami hocası tabiri de kullanılmaktadır.
Cami İmamı Nasıl Olunur?
Türkiye genelinde imamlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanmaktadır. Cami hocası olmak isteyenlerin iki seçeneği var. Sadece İmam Hatip Lisesi mezunu olmak atama için yeterli olmayacaktır. Kolay lise mezunları, iki yıllık bir önlisans veya dört yıllık bir lisans derecesini tamamlamalıdır. Hafız olmak için imam olmak şart değildir ve bu meslek erkeklere uygundur.