Bakım parasını almak için devlet tarafından bazı şartlar aranmaktadır. Bakım parası tek başına yaşamını sürdüremeyen yemek, tuvalet, merdiven çıkma vb. ihtiyaçları için bir başkasının yardımına muhtaç kişilere devlet tarafından düzenli ödenen aylıktır.
Bakım Parası Alma Şartı
Bakım parasını almak için başvuruda bulunacak kişide bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar şunlardır:
✓ Bakım parasına başvuruda bulunacak kişinin, tam teşekkülü bir devlet hastanesine bağlı sağlık kurulundan en az % 50 engelli olduğunu bildiren raporu olmalıdır.
✓ Bakım parası için başvuruda bulunan kişinin raporunda ‘’Ağır Engelli’’ yazısının karşısına Sağlık Kurulu tarafından ‘’Evet’’ seçeneği işaretlenmiş olmalıdır.
Evde bakım parası almak için başvuru yapıldığı engelli kişinin yaşadığı hanede, kişi başına düşen aylık gelir miktarının asgari ücretin 3’te 2’sinden fazla olmaması şartı da aranmaktadır. Belirlenen son asgari ücret üzerinden hesaplandığında hane başına düşen aylık gelirin olabileceği belirtilmiştir..
En son bölümde bildirilen hesaplamaya haneye bir başka mülkten giren kira varsa dahil edilir fakat oturulan eve kira ödenmiyorsa, bu ek gelir olarak hane halkı gelirine eklenmez. Aynı hanede okumakta olan bir veya daha fazla öğrenciye verilen burs ve kredi tutarları aile halkının toplam aylık geliri içinde hesaplanmaz.
Evde Bakım Parası Maaşı Ne Kadar?
Evde bakım maaşı, Ocak – haziran döneminde Evde bakım maaşına % 10 zam gelirse 3699 TL, % 20 zam gelirse 4 bin 3 TL, %30 zam gelirse 4 bin 336 TL olacak
Bakım Parasına Başvuru
Bakım parasına müracaat için, engelli kişi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı hizmet vermekte olan İl Müdürlükleri’ne başvurmalıdırlar. Başvurular ‘’Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmetleri Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik’’ uyarınca değerlendirmeye alınır.
Evde Bakım Parası İçin Gerekli Evraklar
Evde bakım maaşında istenen belgeler şunlardır:
✓ Hem engelli bireye, hem de engelli bireye bakacak kişiye ait kimlik fotokopisi,
✓ Engelli bireye ait yukarıda bahsi geçen şartları taşıyan Devlet hastanesinden alınmış özürlü raporu,
✓ Engelli bireye ait 2 tane vesikalık fotoğraf,
✓ Engelli bireye ait olmak üzere varsa öğrenim durumunu bildiren evrak,
✓ Engelli birey için vasi atanmış ise, vesayeti belirten mahkeme evrakı,
✓ Engelli bireyin ebeveyni boşanmış ise, boşanıldığını belgeleyen mahkeme kararıdır.
Başvuru Sonuçlanma Süresi
Müracaat sürecinde İl Müdürlüğü tarafından belirlenen 3 kişilik bir heyet engelli bireyi ve bakmakla sorumlu kişiyi yaşadığı yerde ziyaret eder. Heyet inceleme sonucuna göre ‘’Bakım Raporu’’hazırlar ve İl Müdürlüğü’ne teslim eder. Bu raporlar İl Müdürlüğün’ de başvuru yapılan tarihlere bağlı olarak sırayla incelenir. Genellikle müracaatlar 3 ila 6 ay arasında sonuca bağlanır. Bu süre başvuru yapılan İl Müdürlüğü’nün yoğunluğuna göre değişmektedir. Evde bakım parası engelli bireye bakacak aile üyesine tahsis edilir. Komşu ve/veya 3. Şahıslara ödeme yapılmaz. Ödeme yapılan aile üyesi ile engelli kişinin aynı evde yaşama zorunluluğu vardır. Engelli birey ve bakmakla yükümlü kişinin ayrı evlerde yaşadığı durumlarda, evde bakım parası kesilir.
Yukarıdaki bilgiler göz önüne alındığında, evde bakım parasının gerçekten zor durumda olan ihtiyaç sahipleri için tahsis edilmiş bir ödenek olduğu görülür. Ne yazık ki son yollarda bu konuda pek çok usulsüzlük yapılmış olup, bağlanan birçok bakım parası kesilmiş ve devlet tarafından faizi ile geri alınmıştır. Bu kadar zor koşullarda maaş almaya çalışan engellilerin haklarına göz dikmenin, insanlıkla bir ilgisi olmaması bir yana, devlete ödenecek faizli geri ödemenin de dikkate alınarak, gerçekten ihtiyacı olmayanların bu tür yardımları suiistimal etmemesini tavsiye ediyoruz.