BAĞKUR Borcu Sildirme Nasıl Yapılır?

Bu sınıfın seçilmesi ekranda uygulama verilerini listeleyecektir. Başvuru süreci bu süreler içerisinde başlayacak olup, başvurular online olarak yapılabilecektir. Sosyal güvenlik kurumlarına uygulanan borç erteleme işlemi dilekçe yazılarak yapılır. İşlemi başlatmak için bir dilekçe yazıp kuruma teslim etmeniz yeterlidir.

E-Devlet üzerinden BAĞKUR borç sildirme işlemi adımları şunlardır:

  • E-Devlet sistemine giriş yapılır.
  • Arama sekmesine “SGK Borç Yapılandırma” anahtar kelimesi yazılarak aratılır.
  • Çıkan sonuçlara göre dahil olunan sınıf seçilir.

BAĞKUR Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?

BAĞKUR Borç Yapılandırma Başvurusu e-devlet veya SGK kurumları üzerinden yapılabilir. Kurulum işlemine başladığınızda vergi daireniz size taksitlerle ilgili bilgi verecektir. Yapılandırma sürecinde başka bir adım yoktur. Ancak borcunu yeniden planlayan kişi, taksitleri zamanında yapmalı ve biriktirmekten kaçınmalıdır.

BAĞKUR Borç Sildirme Nedir?

BAĞKUR Borç Tahsili, pandemi sürecinde işyerlerinin kapanması nedeniyle iş yeri sahiplerinin yaşadığı hayal kırıklığını gidermek amacıyla BAĞKUR’a ödenen yıllık ikramiyelerin durdurulması için uygulanan bir durumdur. Bu duruma ilişkin uygulama, primlerin ana tutarının ve şirketlerin henüz ödemediği borçların bir kısmının devletin üstleneceği Nisan 2023‘ye kadar devam edecek.

BAĞKUR Borçları Ödenmezse Ne Olur?

BAĞKUR’a borcunu ödemeyen işveren borca ​​faiz tahakkuk ettirecektir. Zaman içinde biriken BAĞKUR borcunun iptali, devletin çıkardığı af ve dönemsel şartlardan kaynaklanan şartlara bağlıdır. İstisnai olarak BAĞKUR’a bağlı işletmeler düzenli borç ödemekle yükümlüdür.

Kimler BAĞKUR Prim Borcu Yapılandırmasından Faydalanabilir?

BAĞKUR borç yapılandırması yapabilen çalışma grupları, şöyle belirlenmiştir:

  • 12 ay ve fazlası süreli prim borcu olan BAĞKUR sigortalıları Esnaflar
  • Daha önce BAĞKUR prim borcunu yapılandırmış kişiler
  • Geçmişte yapmış olduğu BAĞKUR prim yapılandırmasını iptal etmiş kimseler (herhangi bir dönemin yapılandırılmış porçlarının iptali olabilir)
  • Esnaflar
  • Sanatkârlar
  • Tarım BAĞKUR sigortasına dahil kişiler
Dikkatini Çekmedi mi ?  KYK bursları ne zaman yatacak? KYK ödemeleri ne zaman, hangi tarihte yapılacak?

BAĞKUR Prim Borcu Sildirme Şartları Nelerdir?

BAĞKUR’un borç sildirme koşulları, güncel olarak şöyle belirlenmiştir:

  • Prim borcu, en az iki yıllık silinebilir. İki yıldan daha az BAĞKUR prim borcu olan kişiliklerin ya da tüzel kişiliklerin borçları silinemez.
  • BAĞKUR prim borcu sildirilmesi için başvuruda bulunmuş ve başvurusu kabul edilmiş kimselerin kendilerine belirtilen süre dahilinde yapılandırma işlemlerini ilgili birimlere giderek tamamlamaları ve borçlarının miktarlarına bağlı olarak da ödemeleri gereken kısımları taksitlendirmeleri gerekir. Eğer kişilikler kendilerine tanınan süre zarfı içinde bu işlemi gerçekleştirmezlerse, kazandıkları borç sildirme hakları da ellerinden alınır.
  • BAĞKUR prim borcunu sildiren kimselerin sildirdikleri yıl kadar zamanın tümü çalışma yıllarından da düşer. Bu nedenle de 3 yıl ve daha fazlasında borcunu sildirme talebini bulunan kimselerin emeklilik yaşlarında olabilecek değişimlere dikkat etmeleri gerekir. Aynı zamanda eğer emeklilik yaş hesaplamaları, ilgili şartları sağlamıyorsa borç silme işlemi de gerçekleşemez.
  • BAĞKUR prim borçlarını sildirmek isteyen kimselerin genel sağlık sigortası borçları da eğer ödenmemişse silinir. Ancak bunun için BAĞKUR’lu olanların gelir testine girmeleri ve belirlenen tutarın altında bir gelire sahip olmaları gereklidir.

Belirtilen koşulların tümünü sağlayan kişiler, BAĞKUR borç sildirme imkanından faydalanabilirler. Ancak borcu silinen ve geleceklerinde bu imkanları yalan ya da yanlış olarak kanıtladığı tespit edilen kişilerin borçları yeniden ödemek zorunda kalacaklardır. 

Yorum yapın

en iyi