Aslı Erdoğan kimdir? Aslı Erdoğan kaç yaşında, aslen nereli? Aslı Erdoğan eşi, babası kimdir? – HY Gazete

Aslı Erdoğan’ın hayatı ve biyografisi merak konusu oldu? Aslı Erdoğan kimdir? Aslı Erdoğan eşi ve babası kimdir? soruları vatandaşlar tarafından cevap aradı. Peki, Aslı Erdoğan kimdir? Aslı Erdoğan kaç yaşında, aslen nereli? Aslı Erdoğan eşi, babası kimdir? Detaylar haberde.

ASLI ERDOĞAN KİMDİR?

Aslı Erdoğan, Türk fizikçi ve yazardır. 8 Mart 1967 yılında dünyaya gelen Aslı Erdoğan, 56 yaşındadır. Aslı Erdoğan, fizik doktorasını yarıda bırakarak edebiyatçılığı seçti; öykücü kimliği ile tanındı. Öykünün yanı sıra roman, şiirsel düzyazı, deneme alanında da eserler verdi; çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Erdoğan’ın eserleri özellikle Avrupa ülkelerinde ilgi görmüş ve pek çok dile tercüme edilmiştir.

Aslı Erdoğan, İstanbul Robert Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği ve fizik bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitenin fizik bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı ve asistanlık yaptı 1991-1993 yıllarında Cenevre’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde Higgs bozonu üzerine çalıştı.

Türkiye’ye döndükten sonra bir süre İstanbul’da Afrikalı göçmenlerle yaşadı. Fizik doktorası yapmak üzere Rio de Janeiro’ya giden Erdoğan, iki yıl sonra doktora çalışmasını yarıda bırakarak yazarlığı seçti ve iki yıl daha Güney Amerika’da kaldı.

1994’te ilk kitabı Kabuk Adam, 1996’da ilk öykü kitabı Mucizevî Mandarin yayımlandı. İsveç’te büyük yankılar uyandıran “Mucizevi Mandarin”, Mourakabi, Joyce Carol Oates ve Vaclav Havel ile birlikte yılın kitapları arasında yer aldı.[5] 1997’de Deutsche Welle’nin düzenlediği yarışmada Tahta Kuşlar öyküsüyle birincilik ödülü aldı. Öykü, dokuz dile çevrildi.

Erdoğan, 1998’de Türkiye’ye döndü ve ikinci romanı Kırmızı Pelerinli Kent yayımlandı. Brezilya’ya giden bir Türk kızının Rio de Janeiro’da yabancılık çekmektense şehri keşfetmesini anlatan eser, özellikle İskandinav ülkelerinde ilgi gördü;[6] Norveç yayınevi Gylendal’ın “popüler olmayan ama edebiyatın omuriliğini oluşturacak kadar önemli eserler veren” yazarların yapıtlarına yer veren Marg (Omurilik) serisine girdi.[7]

Dikkatini Çekmedi mi ?  Masum Türker kimdir? Masum Türker kaç yaşında, nereli? Masum Türker hangi görevlerde yer aldı? Masum Türker ne iş yapıyor? Masum Türker hangi partilerde yer aldı?

1999-2000 yıllarında Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Köşe yazıları “Bir Delinin Güncesi” ve “Bir Kez Daha” adlı kitaplarında toplandı.

ASLI ERDOĞAN KİTAPLARI

Kabuk Adam 1994
Mucizevi Mandarin 1996
Kırmızı Pelerinli Kent 1998
Hayatın Sessizliğinde 2005
Bir Yolculuk Ne Zaman Biter 2000 (Gazete Yazıları)
Bir Delinin Güncesi 2006 (Denemeler – I)
Bir Kez Daha 2006 (Denemeler – II)
Taş Bina ve Diğerleri 2009 (Öykü)
Artık Sessizlik Bile Senin Degil 2017

Yorum yapın

en iyi