Araç yakıt tasarrufu için yapılması gereken çok fazla şey yok aslında. Hepimizin bildiği ancak gözden kaçan detayları yaptığımızda, yakıtımızın eskiye oranla nasıl daha az tüketildiğini görmüş olacağız. Örneğin sürekli klima kullanılması, ani duruş kalkışlar, gereksiz yere yapılan ani frenler, açık camlarla yol almak, zamanında yapılmayan bakımlar vs.. Şimdi bunları daha düzenli maddeler halinde ve açıklayıcı biçimde anlatmaya çalışalım.
Araç Kullanırken Yakıt Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları
1- Dizel araçlarda, aracı çalıştırmadan önce dikkat
Dizel araçları çalıştırmadan önce kontağı çevirdiğinizde yanan sarı ışıkların sönmesine dikkat edin, aksi halde kızdırma bujileri ısınmadan araç çalıştırmak aracınıza zarar verecektir ve yakıta olumsuz etki edecektir.
2- Rölantide çalıştırma ile ilgili bilinmesi gerekenler
Araç gece boyu çalışmadığında motor soğuk olacaktır, aracı çalıştırdıktan sonra bir müddet motorun ısınmasını beklemek araç için iyi olacaktır ancak bu süreyi abartmamak gerekir. Uzun süre rölantide çalışan aracın yakıt sarfiyatı da o oranda artacaktır. Bunun için 1 dakika kadar rölantide bekledikten sonra yola çıkılmalı ve ilk başta aracı zorlamamalıyız. Araç yol aldıktan birkaç km sonra zaten motor istenilen sıcaklığa ulaşacaktır.
3- Doğru viteste araç kullanılmalı
Trafikte seyrederken sürekli vites değiştirmek, sürekli düşük ya da yüksek viteslerle seyretmek doğru değildir. Böyle yapıldığında yakıt sarfiyatı olması gerekenin üstünde seyredecektir. 1. vites kalkış vitesidir, kalkış yaptıktan sonra dizel araçlar için devir bandı 2 bin, benzinli araçlar için 3 bin olmadan vites yükseltmek gerekir.
4- Araç seyir halindeyken bunlara dikkat edilmeli
Aracımızla trafikte seyir halindeyken ani duruş ve kalkışlardan kaçınmalıyız. Belirli bir hızda yol almak en ideal olanıdır. Ayağımızı sürekli gaz pedalına basıp çekmemeliyiz, belli bir ayarda kalmalıdır. Aynı şekilde sürekli ani frenler yapmakta yakıt tüketimini artıracaktır. Aracımızla seyrederken mümkünse camlar açık olmamalı, özellikle yüksek hızlarda mutlaka camlarımız kapalı olmalıdır. Araç içine giren hava akımı, araç hızını düşürecek ve motora binen yük artacaktır.
5- Klima kullanımı
Klima, yakıt tüketimi konusunda çok önemli bir yer tutmaktadır. Bir araçta sürekli klima açılması km başına ortalama yakıt sarfiyatını artırır. Örneğin 100 km’de 5 litre yakıt tüketen bir araç, klimanın sürekli açık olması halinde ek olarak 0.5 litre daha tüketim sağlayacaktır ve 100 km için yakıt tüketimi 5 litreden 5.5 litreye çıkacaktır. Bunu şöyle de izah edebiliriz. Deposu 55 litre olan bir araç 100 km de 5 litre yakarsa toplam yakıtla gidilecek yol 1100 km’dir.
Klima açılması halinde 100 km için yakıt tüketimi 5.5 olacaktır ve toplam 55 litreyle gidilecek yol 1000 km’ye düşecektir. Klima kullanımının ortalama 100 km daha az yol yapılmasına sebep olması, yakıt tasarrufu açısından oldukça önemli bir yere sahip olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden mümkün olduğu kadar az klima kullanmak yakıt sarfiyatını gözle görülür biçimde azaltacaktır. Eğer klima kullanacaksanız araç içinde biriken sıcak havayı önce dışarı atmalısınız, klima açmadan açılan camlar buna yardımcı olacaktır.
6- Lastik basıncınız istenen seviyelerde olmalı
İyi bir yol tutuş ve etkili bir yakıt tüketimi için lastik basınçlarınız her zaman ideal olmalıdır. İnik bir lastik hem hayatınız için risklidir hem de yakıt sarfiyatını artırıcı etki gösterir.
7- Araç bakımı düzenli olarak yapılmalı
Eski yada yeni farketmez, bir araç her daim bakımlı olmalı. Zamanında değiştirilmeyen hava filtresi, yağ, antifiriz ve motorun genel bakımları, bize artı yakıt tüketimi olarak geri döner. Ayrıca bakımları mutlaka yetkili servislerde ya da işin ehli olan kişilerde yaptırmalıyız.
8- Araç yüküne dikkat edilmeli
Araca konan her eşya yakıt tüketimini artırır. Gereğinden fazla yükleme yapılmamasına dikkat etmeliyiz.
9- Yokuş aşağı inerken vitesle inilmeli
Dik bir yokuş inerken kontak kapatmak ya da vitesi boşa atmak oldukça tehlikeli bir harekettir ve yakıt tasarrufu da sağlamaz. Bu yüzden mutlaka araç çalışır vaziyette ve viteste inilmelidir.
10- Yakıt alınan yere dikkat edilmeli
Yakıt aldığımız yer bu maddeler arasında önemli bir yere sahiptir. Yakıt alırken her zaman aynı marka ve aynı yerden almaya dikkat etmeliyiz. Ucuz kalitesiz markası belli olmayan firmalardan uzak durun.
11- Hızınızı sınırlayın
Yüksek hızlar yüksek yakıt tüketimi demektir. Yapılan araştırmalara göre en ideal yakıt tüketimi 95-100 Km/s dir. Ortalama hızın 120 km/s üzerine çıkması yakıt sarfiyatını %50 ye varan oranda artırmaktadır. Hızınızı uzun yolda 100 km/s ‘in altında tutmaya dikkat edin.
“Gaz pedalına altında yumurta varmış gibi bas” der eskiler. Biz de bunu hayatımıza sokar ve belirtilen maddelere uygun davranırsak yakıt sarfiyatımızda gözle görülür bir düşüş sağlanacaktır.