ADSL VDSL fiber farkı nedir?

İnternet günümüzün en önemli ihtiyacıdır. Bir zamanlar iş yerimizin olmazsa olmazı olan internet artık evimizin bir parçası. Ardından ADSL ve VDSL gibi internet seçenekleri geldi. İnternet seçenekleri çeşitlidir ve her biri daha hızlı, kesintisiz hizmet için farklı özelliklere sahiptir.

Kişinin interneti o anki amacına göre seçmesi önemlidir. Sonuçta herkes internetten aynı özellikleri beklemiyor. İşte tam da bu yüzden internet paket seçenekleri bu kadar çeşitlidir. Amacımız en iyi hizmeti en iyi fiyata sunmaktır. Bu başlıkta size en uygun interneti seçebilmeniz için farklı alternatif seçenekleri gösterdik. Peki kısaca ADSL nedir? Bu paketleme seçeneği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleye devam edin.

ADSL Nedir?

Önce terminolojiden bahsedelim. Uzun versiyonu “Asimetrik Sayısal Abone Hattı” anlamına gelmektedir. Terim Türkiye’ye Asimetrik Sayısal Abone Hattı olarak geçmiştir. Alt yapıdaki bakır kablolar ile mevcut sistemlerin çalışması sağlanmaktadır. Veri iletimi bu bakır kablolar üzerinde gerçekleşir. ADSL işlemi genellikle telefon hatlarının üzerinden geçen bakır kablolara dayanır. Bu bakır tel çifti sayesinde veri alışverişi veya iletimi gerçekleşir. Ana şaltere yakın alanlarda ADSL verimliliği artar. Bu mesafe 4 km diyebiliriz. Yani bu altyapının hızı santralden olan uzaklığa bağlıdır. Bağın çok güçlü ya da çok zayıf olması mesafeye bağlıdır.

ADSL bir geniş bant internet bağlantı modelidir. Geniş bant tipi; NBN, NSL veya SDSL. ADSL, bu gruptaki geniş bant modellerinden biridir. Bu genişbant sorunu internet hızından anlaşılabilir. Ortalama olarak, 16 Mbit/s’ye kadar bant genişliği sağlar. ADSL teknolojisi nasıl kullanılır?

Bu teknolojiyi kullanmak için öncelikle uygun bir cihaza ihtiyacınız var. Bu cihaz, bölgesel iletişim merkezinde çalışmalıdır. Cihaz, santraldeki mevcut telefon hattı sonlandırmaları ile uyumlu olmalıdır. Bu uyumlu cihaz elbette bir modemdir. Uyumlu hale geldikten sonra telekomünikasyon merkezine telefon hatları ile bağlanarak internet hizmeti alabilirsiniz.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Nijer'de darbe mi oldu? Nijer nerede, cumhurbaşkanı kim? Nijer para birimi ne?

VDSL Nedir?

VDSL nedir? . Öncelikle açıklayayım. VDSL’in İngilizce’deki Türkçe karşılığı Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone yani çok yüksek hızlı veya yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. ADSL’e benzer şekilde, bakır kablo hatları da bireylere İnternet hizmeti sağlar.

VDSL bandı santrale karşılık gelir. Modem yerel PBX’inize ne kadar yakınsa, bant genişliği o kadar artar. Bu, bugün mevcut olan en hızlı internet paketlerinden biridir. Bu hız değeri yaklaşık olarak 100 Mbps‘dir. Bu rakamda ADSL birkaç adım önde. Bu, VDSL santralinden gelen fiber optik hattın sonlandığı optik ağ ünitesi ile evinize veya ofisinize bağlı kalan tek bakır kablo arasında geçerlidir. Bu yöntemde evinize gelen fiber optik hatlar ev veya ofis binanızdaki bakır tellere bağlanır. Bağlantı işlemi sırasında bakır tel bulunmamalıdır. Kural olarak, yeni binalar için bu satır atlanır. Ancak müşteriler bakır teli kendi başlarına kolayca bağlayabilirler.

Fiber İnternet

Fiber Optik İnternet Nedir? Başlıktaki kablodan girmek daha doğru olur. Öyle ki fiber optiği sağlayan da bu kablolardır. Optik kablolar olarak da adlandırılan bu cihazlar, ışığı yönlendirme görevi görür. İşte elde ettiğimiz şey şu. Optik kablolar, VDSL ve ADSL gibi güç iletimi ilkelerine göre inşa edilmemiştir. Asıl amaç ışığı yönlendirmektir.

Kablolar cam veya plastikten yapılmıştır. En kaliteli optik kablolar elbette ki cam kablolardır. Fiber optik internetin çalışma mantığı da bu kablolar üzerine kuruludur. Optik kablolar verileri ışıkla iletir. Bu sayede veriler sunucuya çok daha hızlı aktarılır. Aslında bu veri aktarım süreci fiber optiğe “ışık hızında internet” adını kazandırmıştır.

Tüm popüler internet paketleri arasında fiber optik en hızlı internettir. Veri aktarımı için teorik bir sınır yoktur. Nedeni elbette elektrik yerine ışık kullanan optik kablo. Ancak bu, sınırların olmadığı anlamına gelmez. Şu anda paket için bir bant genişliği sınırı var. Bu sınır Avrupa ve Amerika’da 1 Gbps civarında iken Japonya’da bu rakam çok daha düşük. Ülkemizde fiber optik internet paketlerinin üst limiti 100 Mbit/s’dir.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Ankara Keçiören deprem mi oldu? ANKARA DEPREM SON DAKİKA! Keçiören kaç şiddetinde deprem oldu?

ADSL, VDSL ve Fiber İnternet Arasındaki Farklar Neler?

Tüm İnternet teknolojileri, kullanıcılara en mükemmel veri aktarım deneyimini yaşatmak için tasarlanmıştır. Teknoloji ilerledikçe, bu verimli aktarım hızlarından beklentilerimiz değişiyor ve daha hızlı yanıt talep ediliyor. Bu yüzden başka yollar aradım ve farklı türden paketler oluşturdum. Bu makale, ADSL ve benzeri altyapıların çeşitli yönlerini kapsamaktadır.

  • Öncelikle hem ADSL hem de VDSL’in veri iletimi için bakır kablo kullandığını varsayalım. Elektriğin sağladığı veri iletimi, optik fiberlerle farklı bir yol izlemiş ve yerini optik kablolara bırakmıştır. Optik kablolar, veri iletmek için elektrik yerine ışık kullandı.
  • ADSL’in ortalama bant genişliği 16 Mbps’dir. VDSL, 100 Mbit/s’dir. Fiber için 1 Gbps astronomik bir sayıdır. (Değerler sistemin yakınında farklılık gösterebilir.) Tüm internet teknolojilerinde modemler izole edilmiştir. Örneğin ADSL hizmeti için farklı bir modem, VDSL için farklı bir modem ve fiber için farklı bir modem kullanmalısınız.
  • Hem VDSL hem de ADSL için anahtarlama hız için çok önemlidir. Ama fiberglasın böyle bir sorunu yok. Optik kablo, cam veya plastik parçalar sayesinde ışığı saniyeler içinde iletir ve kullanıcıya hız konusunda herhangi bir sorun çıkarmaz.

Örneğin gerekli adres bilgileri girildikten sonra bölge ADSL İnternet için uygun çıktı. Ardından internet hızınızı da sorgulayabilirsiniz. Bölgenizdeki ADSL hızını ölçebilirsiniz. Bölgenizde birden fazla İnternet hizmeti destekleniyor olabilir. Her hizmetin hızını ayrı ayrı test edebilirsiniz. Muayene sonucundan hizmete karar verebilir ve bağlantı başvurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıca her şirketin aynı hızı görmediğini de söyleyelim. Bir internet şirketi ADSL’i 13 Mbps olarak tahmin ederse, diğeri 10 Mbps tahmin edebilir. Bu nedenle, uygun araştırma yapmanız önerilir.

 

Yorum yapın

en iyi