Mühendisler Ayda Ne Kadar Kazanır? 2023

Mühendislik önemli bir meslektir ve hayatımızın her alanında önemini korumaktadır. Makine mühendisliğinden inşaata, gıdadan elektriğe, sanayiden tarıma hayatın hemen her alanında çok çeşitli alanlarda mühendisler çalışmaktadır. Mühendislik genellikle çocukların okula başladıklarında olmak istedikleri meslektir. Halkın popülaritesini ve prestijini hiçbir zaman kaybetmeyen mühendis de gelir getiren mesleklerden biridir. Mühendislik mezunu ve eğitim hayatı olan insanlar, gelecekte bu mesleğin içinde olacakları için kendilerine sürekli mühendis maaşı ne kadar diye soruyorlar. Bunun nedeni, bir mühendisin aylık maaşının mühendislik branşına göre değişebilmesidir. Sorunun net bir yanıtı yok.

Mühendis Nedir? Ne İş Yapar?

Mühendisler, teknik ve matematiksel uzmanlığa sahip kişilerin hayatını kolaylaştıran sistemler geliştiren, bunların kullanılmasını sağlayan ve karmaşık sistemlerin detaylı analizlerini yaparak çözümler geliştiren kişilerdir. Mühendislik tek bir endüstri değildir, uzmanlık alanlarına ayrılmıştır. İnşaat mühendisliği, Endüstri mühendisliği, Gıda mühendisliği, Bilgisayar mühendisliği, Genetik mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik Elektronik mühendisliği, maden mühendisliği, ziraat mühendisliği, ziraat mühendisliği, uçak mühendisliği vs. alanlarda görev yapan uzman kişileridir.

Toplumun yararına projeler geliştirerek hayatı kolaylaştırma açısından önemli bir görev üstlenirler. Bu sayede yaratıcılıkları ve hayal güçleri üst seviyede olanlar, belirli çalışma disiplinine sahip, analitik düşünme becerisi kazanmış kişiler mühendislik alanında başarı yakalayabilirler.

Mühendisler başlattıkları projeleri takip ederek neticeye varmasını veya birileri adına takip ettikleri projeleri mevzuata uygun ve insanlığın yararına olacak şekilde yapılmasını sağlamaya çalışırlar. Burada toplum menfaati önemsenir.

Mühendislik makineden, inşaata, gıdadan toprağa, sanayiden yer altına kadar her türlü alanda faaliyet gösterebilen geniş yelpazeli bir meslektir. Bu uzmanlıklardan herhangi biri için mühendislik fakültelerinin ilgili bilim dalından mezun olmak yeterli oluyor.

Nasıl Mühendis Olunur?

Sayısal puan tercihiyle öğrenci kabul eden mühendislik fakültelerine girerek mühendis olunabiliyor. Bunun için YKS’de alınması gereken mühendislik puanları mühendislik alanına göre farklılık gösterirken en az 450 puan almak gerekiyor.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Bilimadamı Nasıl Olunur?

Mezuniyet sonrası iş hayatına atılan mühendisler kamuda belirlenen mesai şartlarına göre çalışırlar. Özel sektör ve kendi ofisinde çalışan mühendis çalışma saatleri ise kendisi veya iş vereni tarafından belirlenir. Aslında kendini işine vermiş, insanlık yararına işler yapmayı hedefleyen mühendis için mesai mefhumu yoktur. O her anı projesi için ve insanlık için harcamanın derdindedir. Bu sayede meslekte mesafe kat etmek mümkündür.

Mühendisler Maaşı Ayda Ne Kadar Kazanır?

mühendis ayda net olarak 18.205 TL kazanmaktadır. Bu maaş tutarı yılda bir veya iki kez hükümetin aldığı kararla artırılmaktadır. Devlette mühendis maaşı, aile durumuna, eğitim durumuna, çalışma şartlarına, görev veya iş pozisyonuna göre değişiklik göstermektedir. Ama hemen hemen tüm mühendislik bölümleri için maaş tutarları aynı veya birbirine yakındır.

Yorum yapın

hilbet betmoon kalebet levabet betovis Betpark
betpark kolaybet Pradabet
en iyi