İŞKUR işsizlik maaşı devletin ayırmış olduğu işsizlik fonundan ödenmektedir ve işyerinden çıkarılanların iş bulana kadar geçimlerini sağlamasına yardımcı olmaktadır. İşsizlik maaşı 2023 yılı için en düşük 4 bin TL, en yüksek 6 bin TL olmaktadır. Aylık maaşı bu değerin altında olanların işsizlik maaşı ise asgari ücret artışında etkilenmez. İŞKUR, işsizlik maaşından faydalanmak isteyenlere yalnızca düzenli para ödemekler kalmayıp farklı hizmetler de sunmaktadır. Bunların arasında SGK primlerini yatırma, yeni bir iş bulma konusunda danışmanlık yapma, meslek gelişim kursları verme gibi hizmetler bulunmaktadır. Sağlık primleri İŞKUR tarafından hem işçi adına hem de ailesi adına yatırılmaktadır. İşveren tarafından belli nedenlere dayanarak kendi iradeleri dışında hizmet akdi sonlanmış olan kişilere yapılan bir ödeme türüne işsizlik maaşı adı verilir. İşsizlik maaşını hak edebilmeleri için 120 gün hizmet akdine bağlı olarak çalışanlar ve son üç yıl içinde en az 600 gün için işsizlik sigortası primi ödemeleri gerekir. 4447 sayılı kanun gereği bu şartları sağlayan kişilere işsizlik maaşı bağlanır. Bu hakkı kazanan kişiler haklarını belli bir zamana kadar kullanabilirler. İşsizlik ödeneği miktarı süresi İşkur tarafından belirlenerek, işsizlik sigortası fonundan karşılanarak ödenir. Bu haktan faydalanmak isteyen kişilerin akıllarındaki ilk soru işsizlik maaşı ne kadar?
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?
İşsizlik ödeneğinden faydalanmak isteyen kişinin öncelikle başvuru yapması gerekir. Bunun için de ilgili kuruma iş arayan kaydının gerçekleştirilmesi gerekir. Bu durum kişinin danışmanlık ve işe yerleştirme hizmetlerinden faydalanmasını sağlar. Kişinin bizzat kendisinin başvuruda bulunması gerekir. Vekalet yolu ile başvuru yapılması imkansızdır. Gerekli başvurunun ardından ilgili kişilere ödenen primler üzerinden işsizlik maaşının süresi belirlenir. Bu belirlemede son 3 yılda 600 gün prim ödemesi gerçekleşmiş ise 6 ay boyunca, 900 gün prim ödemesi gerçekleşmiş ise 8 ay boyunca veya 1080 gün üzerinden prim ödenmiş ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödemesi yapılır.
İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
İşsizlik maaşını hesaplama için ödenen prim gün sayısı önemlidir. Son üç yılda;
✓ 600 gün süre ile ödenen prim için geçerli süre 180 gün
✓ 900 gün süre ile ödenen prim için geçerli süre 240 gün
✓ 1080 gün süre ile ödenen prim için geçerli süre 300 gün kriterleri baz alınır.
Günlük olarak ödenecek olan işsizlik ödeneği, bu ödenekten faydalanacak olan kişinin son 4 aylık prim göz önünde bulundurulduğunda %40 brüt kazançtır. Son verilere göre işsizlik ödeneğinden faydalanan kişilere ödenen ücretler şöyledir. En düşük işsizlik ödeneğinden faydalanan kişinin aldığı ücret 1.420 TL iken en yüksek işsizlik ödeneğinden faydalanan kişinin aldığı işsizlik ödeneği 2.840 TL civarında gerçekleşmiştir. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalı çalışanın işten çıkmadan önceki dört aylık kazancına göre yapılır. Sigortalının bu 4 ay içerisindeki ortalama brüt kazancının %40’ı işsizlik maaşı olarak ödenmektedir. Bu yöntemle hesaplanan işsizlik ödeneği en fazla asgari ücretin %80’i kadar olabilmektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisine tabi tutulmaktadır. Bunun dışında bu ödeneğin tabi tutulduğu bir vergi bulunmamaktadır.
işsizlik Maaşı Şartları Nedir, Kimlere Verilir?
İşsizlik maaşı koşulları şu şekildedir:
✓ Kişinin işten, iş sahibinin isteğiyle çıkarılmış olması.
✓ İşten çıkarıldıktan sonra en fazla 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurulmuş olması
✓ İşten çıkarılmadan önce 4 ay boyunca primlerin eksiksiz ödenmiş olması
✓ Son 3 sene boyunca en az 600 günlük sigorta prim ödemesinin bulunması
✓ Primler ödenirken hastalık sonucu izin, disiplin cezasına çarptırılma, grev, lockout, hüküm giyilmesiyle sonuçlanmayan tutukluluk gibi 120 gün içerisinde gerçekleşmiş, kişinin rızası dışında olan olaylar prim kesintisi sayılmamaktadır.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre İle Verilir?
İşsizlik maaşının alınabileceği süre kişinin prim günü sayısına bağlıdır. Buna göre 600 gün boyunca prim ile çalışmış işçiler 180 gün, 900 gün boyunca sigorta primi ödemiş işçiler 240 gün, 1080 gün sigorta primi ödemiş işçiler 300 gün boyunca işsizlik maaşı alabilirler. İşsizlik maaşı aylık olarak değil günlük olarak ödene bir maaştır.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?
İşsizlik maaşı başvurusu işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a yapılmış olmalıdır. İŞKUR birimlerine giderek başvuru yapmanın yanında https://www.iskur.gov.tr adresine girilerek de başvuru yapmak mümkündür. E-Devlet hizmetlerinin her geçen gün genişletilmesi sonucunda e-devlet Kapısı üzerinden başvuru yapmak da mümkün hale gelmiştir. Bunu yapmak için e-Devlet’in ‘’Kurumlar’’ sayfasından İŞKUR bulunduktan sonra ‘’İşsizlik Ödeneği ve İş Kaybı Tazminatı Başvurusu’’ seçilerek açılan form doldurulmalıdır.
İşsizlik Maaşı Ödemeleri Nereden Alınır?
İşsizlik maaşının alındığı yer PTT şubeleri ve PTT bankamatikleridir. Yapılan işsizlik maaşı başvurusu ayın sonuna kadar sonuçlanır ve işsizlik maaşı yatmaya başlar. Bu noktadan sonra kişi ister bir PTT şubesine gidip T.C. kimlik numarasını vererek isterse de PTT bankamatiklerine PTT kartlarıyla giderek işsizlik ödeneklerini alabilirler. Anlaşmalı bankaların müşterileri ödeneklerin kartlarına yatmasını isteyebildikleri gibi bankalarının ATM’lerinden de işsizlik ödeneğini çekebilirler.
İşsizlik Maaşının Kesileceği Durumlar Nelerdir?
İşsizlik ödeneğini kesintiye uğratan haller arasında en yaygın olanı, işsizlik maaşı alırken bir yandan da kayıt dışı çalışılmasıdır. Gelirlerini artırmak için kimi çalışanların başvurduğu bu yöntem tespit edilirse bunu uygulayan çalışan, İŞKUR hizmetlerine başvurma hakkını hayatı boyunca yitirecektir. Bunun yanında İŞKUR’un meslek edindirme programını haklı bir neden olmadan reddeden çalışanlarla işsizlik maaşı aldıkları süre içerisinde emekli aylığı almaya başlayan çalışanların işsizlik maaşı kesilmektedir.