Doğum Parası Ne Kadar? 2023

Doğum parası bedeli yıllara göre farklılık gösterebilmektedir. Genel itibariyle bu doğum ücreti adı altında yapılacak olan yardımlar devle tarafından kadınlara yönelik verilmektedir. Bu doğum parasından yararlanabilmek için başlıca koşullar bulunmaktadır. bu şartların sağlanması halinde devlet doğum parası yardımında bulunmaktadır.

Kimler Doğum Parası Alabilir?

Doğum parası alabilmek için başlıca şartlar bulunduğunu belirtmiştik.  Bu ödenek ayrım yapılmaksızın doğum yapan her kadına verilmektedir. Bu ödenek yardım parasından ziyade devletin kadınlara yönelik tanıdığı bir yasal hak olarak geçmektedir. İş Kanunu’nun 74. maddesi uyarınca bu süre zarfında çalışamayacak olan kadınlara SGK kapsamında doğum iznine ayrıldığı süreler boyunca yasal olarak doğum parasını temin edilmektedir.

Doğum Ücreti Alabilmek İçin Şartlar

Doğum parası alabilmek için belli şartlara uygunluk sağlamak gerekmektedir. bu uygunluğun sağlanması ile devlet doğum parasını kadınlara sağlamaktadır. Genel itibariyle doğum parası alabilmenin şartları aşağıdaki gibidir:

✓ Analık parası alabilmek için kişinin hala aktif olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Doğum izni için verilen raporun başlangıç zamanından itibaren iş yerinde hala SGK kapsamında çalışıyor olarak gözükmesi gerekmektedir.

✓ Yasal olarak kadınlara tanımlanan doğum izni süresince kendi iş yerinde ya da herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olmak gerekmektedir.

✓ Hamilelik parası sağlanılabilmesi için doğumun gerçekleşmesi gerekmektedir. Düşük olarak gerçekleşen durumlarda SGK ödenek sağlamamaktadır. Bunun haricinde bebek ölü doğmuş olsa dahi ödeme sağlanmaktadır.

✓ Bu ödenekten yararlanabilmek için doğum yapan kadının SSK’lı olması gerekmektedir. Eşi SSK’lı olan kadınlar bu haktan yararlanamamaktadır.

Doğum Parası Başvurusu

Doğum parasına müracaat için gelişen teknolojik imkânlar sayesinden internetten otomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Doğumun gerçekleştiği hastane kadının iş göremezlik raporunu e-rapor üzerinden sisteme geçmektedir. Bu durum sonrasında iş yerine gidilerek bu raporun onaylatılması gerekir. İş yerinden yapılacak onay sonucunda başka bir işlem yapmaya gerek kalmaz.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Çömlekçiler Ne Kadar Kazanır? 2023

Doğum Ücreti Hesaplama İşlemi

Doğum ücreti hesaplaması yapılırken  son 3 aylık brüt ücretler üzerinden bir hesaplama gerçekleştirilmektedir. Son 3 aylık brüt maaş toplamı dahilinde yapılan hesaplama ile birlikte günlük brüt maaş hesaplaması yapılmaktadır. Günlük olarak bulunan brüt ücretin 3’te 2’si kadar günlük doğum parası ödeneği yapılmaktadır.

Doğum Ücreti Sorgulama İşlemi

Doğum ücreti sorgulama işlemi yine internet üzerinden geçekleşmektedir. E-devlet’e girilerek buradan kolayca öğrenmek mümkündür. Bunun yanı sıra yapacağınız doğum ücreti sorgulama işlemi için Alo 170’i arayabilirsiniz. Bu yöntemle telefon üzerinden uzman kişiler tarafından kolayca doğum parasını sorgulayabilmektesiniz.

Doğum Parası Ne Kadar?

Kadınların doğum parası alabilmesi için 4A güvencesiyle çalışıyor olması gerekmektedir.  Bu yarım doğum izni boyunca çalışamayan kadınlara SGK tarafından yapılan bir ödemedir. Ülkemizde yasal olarak bu yardımın alınabilmesi, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olarak belirlenmiştir. Doğum yapan kadınların çalışmadığı süre boyunca masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır. ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için de 1300 lira.

Yorum yapın

hilbet betmoon kalebet levabet betovis Betpark
betpark kolaybet Pradabet
en iyi