Görevleri itibari ile günlük olarak gelişin iş ve işlemlerin gerçekleşmesi bu trafiğin düzenlenmesinde baş aktördürler. Kurumlar için bu kadar önemli olan büro elemanı maaşı ne kadar? En çok merak edilen konulardan birisidir. Son verilere göre büro Elamanı personel maaşı 8.800 TL den başlayarak konuma ve çalışılan yıla göre değişmektedir. Tüm kamu ve özel şirketlerin yazışmalarında, belgelerin düzenlenmesinde ve arşivlenmesi gibi işlemlerinde önemli rol oynayan büro elemanları iş ortamlarının vazgeçilmez elemanıdır.
Büro Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?
Büro elemanı farklı alanlardaki kurum ve kuruluşlarda görev alabilir. Çalışılan kurum ve kuruluşa göre görevleri belirlenir. Özel bir şirkette büro elemanı olarak çalışıyor ise firma ile ilgili günlük rutin işlerin düzenlenmesi, işlemlere ait evrakları düzenleme, bilgisayar başında ilgili iş ve işlemleri gerçekleştirme, kayıt altına alma, başvuruları kabul etme, müşteriler veya bireyler ile ilgili iş ve işlemleri gerçekleştirme görevlerini yerine getirirler.
Büro Personeli Atama Puanları
Büro elemanı olarak atamaların gerçekleşebilmesi için kpss den belli bir puan alınması gerekir. Büro elemanı atama puanları şöyledir;
- 2019/2 Büro Personeli Bingöl İl Özel İdaresi 2 95,13
- 2019/2 Büro Personeli Maden ve Petrol İş. Gen. Müh. 2 92,23
- 2019/2 Büro Personeli Yalova Üniversitesi 1 91,92
- 2019/2 Büro Personeli Kırklareli Üniversitesi 1 90,58
Büro Personeli Çalışma Saatleri
Büro elemanı olarak değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapan personel, gerek kamuda gerekse özel sektörde tüm ofis işleri ile ilgili işlemlerde sorumlu olur. Belge düzenleme, giriş yapma, büro temizlik ve düzeninden de sorumludur. Oldukça iş yükü ağır olan büroda büro personeli çalışma saatleri kamuya ait alanlarda sabah 08.00 de başlar ve akşam 17.00 de biter. Özel sektörde ise çalışma saatleri genel olarak sabah 09.00 da başlar ve akşam 18.00 de biter. Özel sektörde vardiya şeklinde çalışmada mümkündür.
Büro Personeli Nasıl Olunur?
Büro personeli olabilmek için öncelikle bilgisayar kullanma yeteneğinin bulunması gerekir. Ofis programlarına hakim olmak, hızlı bir şekilde klavye kullanmak büro personeline avantaj sağlar. Düzenli ve disiplinli çalışma, masa başı çalışmaya istekli olma ve belge düzenleme dosyalama takip gibi işlemleri gerçekleştirme becerilerine sahip olması gerekir. Bu kabiliyetlere sahip olan kişiler üniversitelerin Halkla İlişkiler, Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümlerinden eğitim alarak mezun olmak gerekir. Kamu kurumlarında çalışma isteyen kişilerin ayrıca Kpss sınavına girerek, atanabilme puanını elde etmeleri gerekir. Büro elemanı olarak görev almak isteyenlerin sahip olması gereken özellikleri şunlardır;
- Lise veya üniversite mezunu olmalı
- Ofis programlarına hakim olmalı
- İletişim becerilerinin gelişmiş olması
- Disiplinli, düzenli ve özenli çalışma
- Öğrenmeye istekli, iş takibi ve organizasyonda yeterli
- Yoğun ve esnek çalışma şartlarına uyum
- Güler yüzlü ve dış görünüşüne önem verme