Bulgaristan Vatandaşı Nasıl Olunur?

Bulgar vatandaşlığı almanın şartları ve usul adımları, ülkenin vatandaşlık kanunu ve bu kanunun hükümleri ile düzenlenir. Vatandaşlık başvurusunda bulunmak için gerekli şartları yerine getirmelisiniz.  Biblog konsolosluk sitesi olmayıp bilgilendirme amaçlıdır.

Vatandaşlık başvurularını almaya ve işleme koymaya yalnızca Bulgaristan Cumhuriyeti Vatandaşlık Genel Müdürlüğü yetkilidir. Vatandaşlık işlemleri Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı bu bölümde yürütülmektedir. Nasıl Bulgaristan vatandaşı olunur diye sorulduğunda vatandaşlığa başvurma hakkını elde etmek için genel başlıklar altında sıralanan pek çok cevap ve alternatif yollar bulunmaktadır.

Bulgaristan vatandaşı nasıl olunur sorusunun pek çok yanıtı ve alternatif yöntemi vardır, genel başlıklarla sıralanacak olursa vatandaşlığa başvuru hakkı elde etmek için;

  • Bulgar etnik kökenine sahip olmak,
  • Bulgar vatandaşı anne ya da babaya sahip olmak,
  • Bulgar vatandaşı eşe sahip olmak,
  • Ülkeye belli miktarda yatırım yapmak,
  • Ülkede belli bir ikamet süresini doldurmak,
  • Ülkeye belli oranda katkı sağlamak,
  • Eski Bulgar göçmeni olmak gerekir.

Bulgaristan Vatandaşlık Başvurusu

1989’dan sonra Türkiye‘ye göç edenler vatandaşlıklarını hızla geri kazanabilirler. Bu kişiler henüz vatandaşlıkları iptal edilmediği için doğrudan pasaport ve Likuna kart başvurusunda bulunabilirler. Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan vatandaşlık başvurusu yapılmasına gerek yoktur. Pasaport ve Likuna kartları için Türkiye’nin dört şehrinde bulunan Bulgaristan Büyükelçiliklerine başvurmanız veya pasaportunuz ile ülkeye gidip oradaki işlemleri tamamlamanız gerekmektedir. Her iki yöntemle de başvurabilirsiniz. 1938, 1951, 1968 ve 1978 yıllarında göç edenler için yeniden vatandaşlık alma süreci daha uzun sürebilmektedir. Ancak bunun kesin olarak teyit edilebilmesi için ilgili ülkenin Adalet Bakanlığına vatandaşlık başvurusu yapılması gerekmektedir. Sorgulama sonrasında göç eden kişiye dair vatandaşıdır’ ya da vatandaşlığı yoktur’ cevapları gelebilir.

Vatandaşlık Sorgulaması Sonrasında Vatandaşıdır’ Yanıtı Gelirse

“Türkiye’ye göç etmiş bir kişiyle röportaj yaptım, o vatandaş” diye cevap verirseniz, o kişinin hayatta olsun ya da olmasın altsoyu (çocukları/kızları ve oğulları) vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Göçmenler yaşıyorsa pasaportlarını ve lisans kartlarını üç ay gibi kısa bir sürede alabilmekte, önce çocuklarının ardından torunlarının başvurmasına olanak sağlamaktadır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Naci Görür deprem açıklaması nedir? Kayseri'de deprem bekleniyor mu? Naci Görür Kayseri deprem uyarısı ne?

Vatandaşlık Sorgulaması Sonrasında Vatandaşlığı Yoktur’ Yanıtı Gelirse

Göçmenlik sorusuna göre cevap “vatandaşlığı yoktur” ve göçmen yaşamadığı takdirde onların soyundan gelenler vatandaşlık başvurusu hakkını kaybederler. Bulgar vatandaşlığı nesilden nesile aktarılıyor ve dikey düzen bozulursa vatandaşlığınızı kaybediyorsunuz.

Göçmen halen yaşıyorsa bu sonuç alınana kadar vatandaşlığını kazanmasına gerek yoktur. Bunu vize alarak, ülkeye giderek ve oturum kartı başvurusu yaparak yapabilir. Yurttaki ikametgahını üç yıl süreyle yenilerse 3. Yıl sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkını elde edin. Vatandaşlık aldığınızda önce çocuklarınız sonra torunlarınız vatandaşlık alıyor. Vatandaşlık, göçmenlerden torunlara doğrudan aktarılamaz.

Bulgaristan vatandaşı nasıl olunur sorularına yönelik olarak derlenen yazıya ek olarak Bulgar vatandaşlığı için olmazsa olmaz koşullar da bulunmaktadır. Bu koşullar;

  • Başvuru sahibi Türkiye ya da Bulgaristan’da herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalıdır.
  • Başvuru için 18 yaşından büyük olmalıdır. (Eğer kişi Bulgar vatandaşı anne ya da babaya sahip değilse)
  • Bulgar diline hakim olduğunu gösteren belgeye sahip olmalıdır. (Her başvuru için zorunlu bir şart değildir)
  • Bulgaristan’da kendi geçimini sağlayacak bir işe sahip olmalıdır.

Bulgaristan Vatandaşlığı Almak İçin Aranılan Şartlar

  1. Bulgaristan etnik kökenine sahip olanlar için ülkede geçirilmesi gereken ikamet süresi ve dil şartı aranmaz. Kişi eğer Bulgar soyuna sahip olduğunu kanıtlarsa kanıt olarak sunduğu belgelere ek birkaç evrakla vatandaşlığa başvuru hakkı kazanır.
  2. Bulgar vatandaşı anne ya da babaya sahip olan çocuklar ebeveyn üzerinden vatandaşlık başvuru yapabilir. Ebeveynlerden biri çocuk doğduktan sonraki bir zaman diliminde vatandaşlık kazanmışsa çocuğun da doğrudan ikamet ve dil şartı aranmaksızın vatandaşlığa başvurma hakkı vardır.
  3. Bulgar vatandaşı bir kişiyle yapılan evlilik sonucunda Türk eş önce Türkiye’de bulunan Bulgar diplomatik temsilciliklerinden d vize başvurusu yapar. Ardından aldığı d vize ile ülkeye giderek Yabancılar Şubesinden oturum kartına başvurur. Gerekli prosedürler yerine getirildiğinde oturum kartını teslim alır ve her yıl oturum kartını yenileyerek ülkede ikamet süresini doldurur. Bu süre sonrasında gerekli mülakatları ve dil sınavlarını geçerse vatandaşlık için başvuru hakkı kazanır. Tüm süreç başarıyla tamamlansa bile kişinin Bulgar vatandaşlığına geçeceğinin bir garantisi olmamaktadır.
  4. Vatandaşlık için başvuru hakkı kazanmanın bir diğer yolu ülkeye belli miktarda yatırım yapmaktır. 512 bin Euro devlet tahvil bonosu alarak ülkede süresiz oturum iznine sahip olunabilir. Bunun için yatırım yapıldığını gösteren yatırımcı sertifikası ve gerekli diğer belgeler hazırlanarak Türkiye’de Bulgar Konsolosluklarına d vize için başvuru yapmak gerekir. Alınan d vize ile ülkeye gittikten sonra oturum kartı için başvurulur. Süresiz oturumun 5. Yılında ise kişi artık vatandaşlığa başvurmaya hak kazanır.
  5. Yasal düzenlemelerde belirtilen süre boyunca ilgili ülkede ikamet ettikten sonra süresiz oturuma başvuran kişiler ardından vatandaşlık için başvuru hakkı kazanır. Bu süreler ise kişinin ikamet statüsüne göre yani neye istinaden oturum izni talep ettiğine göre 1, 3 ya da 5 yıl olabilir. Örneğin ülkeye 512 bin Euro devlet tahvil bonosu alarak yatırım yapan ve sertifika alan kişiler doğrudan süresiz oturum alabilir ve oturumun da 5. yılında vatandaşlığa başvurabilir.
  6. İstisnai olarak Bulgar vatandaşlığı kazanmak için, ülkeye büyük oranda yarar sağlama şartı aranır. Üstün başarı gösteren sanatçılar, bilim insanları, akademisyenler, ülkeye yüksek meblağlarda ihracat yapan kişiler ya da sporcular bakan ya da müsteşar teklifi ile vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanabilir. Bu durumlarda dil şartı ya da ikamet şartı aranmaz.
  7. Eski Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık kazanımları da göç edilen yıla göre farklılık gösterir. Bazı tarihlerde göç etmiş kişiler vatandaşlıklarını hemen alırken bazı tarihlerde göç eden kişiler daha uzun bir süreçte vatandaşlığını geri alır. 29 Mart 1948 ile 22 Kasım 1950 tarihleri arasında ülkeden göç ettirilmiş kişilerin vatandaşlıklarının korunduğu Bulgaristan Cumhuriyeti Adalet ve Avrupa Hukuk Uyumu Bakanlığı Emri ile belirtilmiştir. Ancak kesin sonuç için Adalet Bakanlığından vatandaşlık tespiti yapılmalıdır.

Yorum yapın

hilbet betmoon kalebet levabet betovis Betpark
betpark kolaybet Pradabet
en iyi