Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?

Petrol ve doğal gaz rezervlerinin çıkarılması ve işlenmesi ile ilgili alanlarda çalışan mühendislere petrol mühendisi denir. Genişleyen çalışma alanları ve ortalamanın üzerinde kazançlar da bu mesleğe olan ilgiyi artırmaktadır. Petrol mühendisi nasıl olunur? Bu soru özellikle meslek seçimi yapmaya çalışan öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri haline geldi. Tükenmiş kaynakların tespit edilmesi ve raporlanmasından sorumlu petrol mühendisleri de son yıllarda kapsamlarını genişletti.

Petrol Mühendisi İş İmkanı

Genel olarak, çeşitli istihdam olanaklarına sahip mühendisler de önemli ölçüde daha yüksek ücret almaktadır. Bu nedenle tercih yapacak öğrenciler bu kriterleri dikkate almakta ve çoğunluk bu mesleği tercih etmektedir. Mühendislik türlerinden biri de petrol mühendisliği olarak öne çıkıyor. Öğrencilere de yeterli gelir sağlayacak bu meslekte petrol mühendisleri için istihdam olanakları nelerdir diye soruyorum. Yakın zamanda yapılan bir değişiklik, bölümün adını Petrol ve Gaz Mühendisliği olarak değiştirmiştir. Sonuç olarak, bölüm mezunlarının faaliyet alanları genişlemiştir. Petrol mühendisleri genellikle özel sektörde çalışmakla birlikte kamuda da iş imkanları bulunmaktadır. Bunun nedeni petrol rezervlerinin özel şirketlerin elinde olması ile açıklanabilir.

Petrol Mühendisi Ne İş Yapar?

Petrol mühendisleri, küresel ekonomide önemli bir rol oynamakta ve petrol keşfi, üretimi ve yönetimi gibi alanlarda yer almaktadır. Petrol ve gaz arama faaliyetlerinde de faaliyet gösteren profesyoneller, üretim ve geliştirmenin tüm aşamalarında bizzat yer almaktadır. Petrol mühendislerinin temel amaçlarından biri de hidrokarbonların zarar görmeden delinerek kullanılabilmesini sağlamaktır. Yeni delme aletleriyle mümkün olan en iyi sonuçları sağlamak da onların sorumluluğundadır. Buna bağlı olarak farklı alanlardaki petrol mühendisleri farklı lokasyonlarda çalışabilmektedir.

Petrol Mühendisi Dersleri

Çoğu ders, mühendislik okulunun ilk yılında birlikte alınır. Ancak ikinci yıldan itibaren seçmeli derslere göre dersler değişecektir. Bu aynı zamanda petrol mühendisliği sektörü için de geçerlidir. Öğrencilerin ilk yıllarında fizik, kimya ve matematik gibi ortak konuları almaları ve tamamlamaları gerekmektedir. Önümüzdeki yıl Akışkanlar Mekaniği ve Statik gibi alan derslerine daha fazla ağırlık verilecektir. 3. ve 4. sınıflarda ise konu dersleri zorlaşmakta ve öğrenciler kendi konularıyla ilgili seçmeli dersler almak zorunda kalmaktadır. Bölümün müfredatında petrol mühendisliği derslerinin yanı sıra doğal gazla ilgili seçmeli dersler de yer almaktadır. Petrol Mühendisi dersi, fakülte öğrencilerine deneyim kazandırmayı amaçlamaktadır.

Dikkatini Çekmedi mi ?  Nasıl Subay Olunur, Subay Maaşları Ne Kadar?

Petrol Mühendisi Hangi Bölüm

Petrol mühendisliği faaliyet gösterdiği sektör nedeniyle oldukça popüler bir meslektir. Üniversite öğrencilerinden de güçlü destek var. Mühendislik bölümleri genellikle öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Gittiğiniz üniversite de önemlidir. En iyi petrol mühendisliği bölümlerine sahip üniversiteler:

  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi bütün mühendislik dallarında son derece iyi eğitim vermektedir.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi, güçlü akademik kadrosuyla öne çıkmaktadır.
  • Atatürk Üniversitesi de bu bölümde en iyi üniversitelerden birisi kabul edilir.

Bölümlerde genelde İngilizce eğitim verilmekte olup bununla uluslararası alanda çalışabilecek öğrenciler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Petrol Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Petrol ve gaz mühendisleri çalıştıkları alana ve şirkete göre farklı gelirler elde edebilirler. Üstelik deneyimleri de aldıkları maaşı etkiliyor. Özel sektörde çalışan petrol mühendislerinin maaşlarına bakıldığında 50.000 TL ile 60.000 TL arasında dalgalanıyor. Petrol mühendislerinin tecrübeli çalışanları ise 55.000 TL ile 100.000 TL arasında dalgalanıyor. Profesyonel olarak deneyim kazanırsanız, yüksek bir gelir elde edebilirsiniz.

 

Yorum yapın

hilbet betmoon kalebet levabet betovis Betpark
betpark kolaybet Pradabet
en iyi