Doktorluk; yoğun, zor ve emek isteyen bir meslek olduğu kadar kutsal da bir meslektir. Üniversite sınavına sayısal bölümden hazırlanmak isteyen kişiler Tıp Fakültesi taban puanlarını araştırmaya devam ediyor.
Sağlık Ocağı Doktoru Hangi Hastalıklara Bakar ?
Bir sağlık ocağı doktoru, oldukça geniş bir çalışma yelpazesine sahiptir. Kendisine gelen tüm hastaların, hastalıklarıyla ilgili ön muayene ve tetkik işlemlerini aile hekimi üstlenir. Bir sağlık ocağı doktoru, “kalp damar rahatsızlıkları, göğüs hastalıkları, dahiliye rahatsızlıkları, salgın hastalıklar, jinekolojik rahatsızlıklar, anne – bebek sağlığı , sporcu hastalıkları, aşı ve pansuman işlemleri gibi sağlıksal işlemlerin yürütülmesinden sorumludurlar. Aile hekimleri; sağlık ocağı bünyesinde kan ve idrar tahili, kalp grafisi, akciğer röntgeni, MR çekimi gibi testleri yapabilir. Gerekli imkanların sağlanamaması hâlinde farklı hastanelere sevk kağıdı düzenleyebilir. Ayrıca sağlık ocağı doktoru hastalarına iş göremezlik raporu verebilir ve askerlik muayenesi işlemlerini yürütebilir.
Sağlık Ocağı Doktoru Nasıl Olunur ?
Sağlık ocağı doktoru olmak için ilk şart Tıp Fakültesi’nin başarıyla bitirilmesidir. Tıp eğitimini tamamlayan adaylar, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’a girerek puanlarına göre yerleştirilme işlemine tabii tutulurlar. Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde belirtilen şartları sağlayan kişiler aile hekimi olarak görev alabilir.
Sağlık Ocağında Hemşire Ne Kadar Kazanır ?
Sağlık ocağı hizmetlerinde aile hekiminden sonra yetkili bir diğer kişi ise hemşiredir. Sağlık ocağında memur olarak ataması gerçekleşen bir hemşire 9.500 lira ile meslek hayatına adım atar.
Sağlık Ocağında Bir Hemşire Görevleri
Sağlık ocağında hemşire olmak için ilk şart eğitim kurumlarının iki yıllık sağlık bölümlerinden mezun olmak ve KPSS’den en az 73 puan almaktır. Sağlık ocağında çalışan bir hemşire “kuruma giriş yapan hastaların kayıtları, pansuman ve iğne işlemleri, kan tahlili, idrar tahlili, kan şekeri ölçümü, gebelik testi, karaciğer fonksiyon testleri, prostat tahlili, vitamin eksikliği testleri ve diğer tüm kan testlerinin ölçümleri ve sonuçlandırılmasından sorumludur.
Sağlık Ocağı Doktoru Ne Kadar Kazanır?
Peki bir sağlık ocağı doktoru ne kadar kazanır ? Sağlık ocağı doktoru sıradan bir doktora göre daha geniş bir çalışma alanına sahiptir. Sağlık ocağı personelleri haftada en az 45 saat çalışır. Sağlık ocağı doktoru ne kadar kazanır ? sorusunun yanıtı 9.000 lira ile 11.000 lira arasında değişkenlik gösterir. Mesleğe yeni başlayan bir sağlık ocağı doktoru maaşı 13.000 lira iken sağlık ocağı hemşire maaşı 9.500 liradır.